Nagyon rossz lesz az idei év az okostelefonoknál

Nagyon rossz lesz az idei év az okostelefonoknál

2019. szeptember 30. 13:37, Hétfő
Csak jövőre jön majd az újabb növekedés, már ha sikerül visszanyerni a lendületet.

Az okostelefonok piacán már évekkel ezelőtt lezárult a gyors, rohamos növekedés periódusa, az utóbbi időben inkább a stagnálásról olvashattunk újabb és újabb híreket, illetve előrejelzéseket. Ez utóbbiak listáját bővíti most ki a Gartner, amely friss anyagában arról ír, hogy idén az eddigi legrosszabb eredményt látjuk majd a területen.

A piackutató cég bejegyzése alapján az első félévben látott negatív eredmény nem változik jelentős mértékben, így a teljes naptári évre vonatkozóan is zsugorodást látunk majd. Tekintettel arra, hogy a harmadik negyedév még nem zárult le, nincsenek friss számaink az aktuális eladásokról, viszont a 2019-es évre vonatkozóan azt jelzik előre, hogy a globális értékesítés üteme 3,2 százalékkal lassul majd, legalábbis a tavalyi évhez viszonyítva. Ezzel a szegmens elindulása óta legrosszabb eredményt mutatja majd fel az okostelefonok piaca, bár még így is összesen 1,74 milliárd készüléket adnak majd el a különböző gyártók (ebben valószínűleg a hagyományos mobilok is benne vannak).

A növekedés jövőre térhet majd vissza, amiben fontos szerep jut az 5G elterjedésének, pontosabban az új technológia térnyerési ütemének. Dacára annak, hogy a 2020-ban értékesítendő készülékek alig 10 százaléka támogatja majd az ötödik generációs platformot, ez még így is 2,9 százalékos növekedést eredményezhet, az 5G-telefonok aránya pedig ezt követően gyors ütemben növekedik majd, hiszen 2023-ban már az új megoldások fele biztosítana megfelelő elérést a felhasználóknak. Érdemes itt még megemlíteni (ahogy azt a Gartner is teszi eredeti anyagában), hogy a PC-k és táblák bevonása esetén még nagyobb visszaesést látunk majd az idei évben, ennek mértéke ugyanis eléri majd a 3,7 százalékot.

Ez jövőre is megmarad, itt tehát csak az okostelefonok kapcsán várnak megújult növekedést, bár az úgynevezett ultramobil készülékek terén (lásd Surface Pro, MacBook Air, illetve Lenovo Yoga 3 Pro) szintén jobb számokat látunk majd.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások