Szabályozná a kripto­valutákat az EU

Szabályozná a kripto­valutákat az EU

2019. november 8. 10:09, Péntek
A testület nem akarja, hogy a virtuális fizetőeszközök piaca jogmentes tér legyen.

A Reuters a cikke szerint pénzügyi szakértők megjelentettek egy tervezetet, amelyben az Európai Unió a digitális pénzekkel foglalkozik. A dokumentum decemberben kerülhet az európai uniós tagállamok pénzügyminiszterei elé. A cél egy egységes szabályozás kidolgozása a kriptovaluták számára.

Az anyag számos kiemelt pontot tartalmaz. Az egyik az, hogy az EU meg akarja vizsgálni, hogy miként lehet a virtuális fizetőeszközöket és az úgynevezett stablecoinokat (olyan digitális pénz, amelynek az értéke a hagyományos valuták árfolyamához van kötve) szabályozni. Az egyértelműen eldöntöttnek tűnik, hogy a rendkívül gyakran és szélsőségesen változó árfolyamú kriptovalutákat betiltanák. Az Európai Unió azt is tanulmányozza, hogy létrehozható-e egy az Európai Központi Bank által támogatott és elfogadott virtuális fizetőeszköz-rendszer, amely a jövőben kiválthatja a hagyományos bankjegyeket. Egy ilyen megoldás ráadásul csökkentheti a banki tranzakciós költségeket is.

A CoinDesk szerint az EU visszakozott a saját digitális pénz piacra dobásának ötletétől. Amennyiben fel is merül egy ilyen elképzelés, arról először a különböző testületeknek kell dönteniük.

Az Európai Bizottság augusztusban azt vizsgálta meg azt, hogy a Facebook kriptovalutájának, a Librának a bevezetésekor fennáll-e a potenciális versenyellenes magatartás lehetősége vagy sem. Amennyiben igen, az azt jelentené, hogy a Libra Association a vetélytársait kiszorítaná a versenyből. Szintén az előzetes vizsgálatok tárgyát képezi annak eldöntése, hogy a Libra-alkalmazások integrálása a WhatsAppba és a Facebook Messengerbe jogellenes-e, illetve versenyellenes-e.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások