Memóriapiac - komoly drágulás várható

Memóriapiac - komoly drágulás várható

2019. december 5. 09:25, Csütörtök
Bennfentesek akár 30 százalékos áremelkedéssel számolnak a jövő év elején.

A DigiTimes tajvani IT-portál bennfentes forrásokra hivatkozva arról írt, hogy az ünnepek közeledtével folyamatosan nőni fognak az árak és a folyamat az új esztendőben sem áll le vagy fordul meg. Az átlagos eladási árak (ASP) akár 30 százalékkal is növekedhetnek a következő hetekben. A jelenség hátterében elsősorban a szerver- és a mobilterületen jelentkező növekvő kereslet áll. A NAND-flashmemóriák ára gyorsabban normalizálódik majd, míg a DRAM-ok ára hosszabb ideig az emelt szinten maradhat.

A szakértők szerint a felhasználóknak nincs okuk a pánikra és semmi szükség sincs gyors bevásárlásokra sem, mert az árak a korábbi magas szinthez képest még mindig alacsonyak lesznek. Miután viszont a piac viszonylag hektikus, így azt nem lehet tudni, hogy az új árszint meddig marad.

Január közepén azt prognosztizálta a TrendForce piackutató cég memóriákkal foglalkozó részlege, a DRAMeXchange, hogy az első negyedévben közel 20 százalékkal mérséklődhetnek a RAM-árak. Februárban kiderült, hogy még olcsóbbá válhatnak a memóriák. Majd júliusban a Dél-Korea és Japán között kirobbant kereskedelmi konfliktus miatt a raktárkészletek gyorsabban fogyni kezdtek és ez árnövekedésekhez vezetett. Szeptemberben stabilizálódni kezdett a piac, miután a Japán és Dél-Korea közötti kereskedelmi konfliktus hatásai fokozatosan gyengültek, s a kereskedelem szinte visszatért a korábbi szintre.

Listázás a fórumban