Még az idén jöhet a Thunderbolt 4

Még az idén jöhet a Thunderbolt 4

2020. január 10. 08:36, Péntek
Egyelőre kétséges, hogy az új szabvány előrelépést fog-e jelenteni.

Az Intel néhány nappal ezelőtt, a Tiger Lake processzorok bemutatása során jelezte, hogy a CPU-k integrált Thunderbird 4-támogatással érkeznek és ezért idén megjelenhetnek a különböző készülékekben a Thunderbolt 4-portok. Emiatt az elemzők abból indultak ki, hogy a közeljövőben jobban elterjedhet a szabvány.

Azt ugyanakkor egyáltalán nem lehet tudni, hogy milyen fejlesztések valósultak meg, amelyek szükségessé tették az új verziószám kiadását. Az Intel ugyan felhozta érvként, hogy a Thunderbolt 4 négyszer nagyobb sávszélességet fog kínálni a jelenleg leggyorsabbnak számító USB 3.1 szabványnál, azonban ez már a Thunderbolt 3 esetében is így volt, hiszen az USB 3.1 maximális adatátviteli sebessége 10 Gbps, míg a Thunderbolt 3-é 40 Gbps.

Ami még szóba került, hogy a Thunderbolt 4-portok esetleg alkalmasak lehetnek a 8K felbontású kijelzők vagy akár különböző külső eszközök vezérlésére is. Ezzel kapcsolatban ugyanakkor eddig az Intel nem adott egyértelmű válaszokat. A felhasználók számára viszont egyelőre az lenne az igazi áttörés, ha a különböző új készülékek el lennének látva megfelelő számú USB Type C-csatlakozóval.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban