Videón az új amerikai golyószóró

Videón az új amerikai golyószóró

2020. február 10. 18:04, Hétfő
Az egyik jelöltet vehetjük most szemügyre, 2-3 éven belül megindulhat a generációváltás.

Az ősz folyamán már beszámoltunk arról, hogy az amerikai illetékesek néhány éven belül szeretnék megkezdeni a jelenleg használt gépkarabélyok és könnyű géppuskák lecserélését, ennek megfelelően pedig már kijelölték azon cégeket, amelyeknek komoly esélye van a tender megnyerésére. Most ezen jelöltek egyike tett közzé egy részletes videót saját fejlesztéséről.

A General Dynamics Ordnance and Tactical Systems által most megjelentetett videón a Next Generation Squad Weapon – Automatic Rifle (NGSR-AR) projekt keretein belül kifejlesztett típust mutatják meg nekünk, amely a beszámolók szerint a jelenleg használt M249 golyószórót váltaná majd le. Ezzel egy időben zajlik az NGSW-R (Rifle) kialakítása is, amely már az M4 típust cserélné le, a cég tehát mindkét változaton egyszerre dolgozik, ezek pedig komoly esélyesként maradnak továbbra is versenyben. Elmondásuk szerint szofisztikált technológiákat integrálnak, így a ballisztikus számítások, az intelligens célzás és célkövetés, a vezetéknélküli kommunikáció, valamint fejlett kamerafunkciók is megjelennek majd itt, miközben egyesítik a géppuska tűzerejét és hatótávolságát a hagyományos karabély precizitásával és ergonómiájával.


A katonák a program követelményei szerint ezen új fegyvereket minden elképzelhető helyszínen és körülmények között, rövid-, közepes-, valamint kiterjesztett hatótávon belüli célpontok ellen alkalmaznák, mégpedig könnyű kivitelben, könnyebb és (hang- és vizuális hatás szempontjából) kevésbé észlelhető, 6,8 mm-es lőszert használva fel. A bevezetésre a hadsereg tervei szerint 2021-ben, illetve 2022-ben kerülne sor, addig tehát mindenképpen ki kellene választani a nyertest, amihez viszont szükség lesz a részletes tesztekre, így a jelöltek még idén leszállítják majd saját fejlesztéseiket, amelyekhez (típusonként) több ezer lőszert mellékelnek majd.

Az illetékesek tavaly a General Dynamics mellett a Sig Sauer által fejlesztett MG 338, valamint a Textron Systems kínálatában szereplő prototípusokat vette át, illetve engedélyezte, ezek bevonásával zajlanak a tesztek. Ezzel kapcsolatban megjegyzik, hogy a Pentagon Trump elnök 2 billió dolláros költekezési programjára támaszkodhat, a csapatok teljes felszerelése így 2-4 éven belül megtörténhet.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások