Kicsi és tartós telefon van érkezőben

Kicsi és tartós telefon van érkezőben

2020. március 20. 10:16, Péntek
A méret és a kijelző tekintetében is szembemegy a trenddel egy új projekt.

Az elmúlt néhány évben hozzá kellett szoknunk az egyre nagyobb méretű okostelefonok megjelenéséhez, ennek részeként pedig a korábbi „kompakt” kategória is inkább az 5 és 6 hüvelyk közötti méretek felé fordult. Ezzel megy szembe egy érdekes kezdeményezés, amely kisebb, ám meglehetősen tartós készülékkel igyekszik felkelteni a csalódott felhasználók érdeklődését.

Közösségi alapokra helyezték a munka finanszírozását, amely meglehetősen jól sikerült, hiszen az eredetileg célként kitűzött 50 ezer dolláros szintet két héttel a határidő előtt már tízszeresen sikerült túlhaladni. Ezzel több mint félmillió dollárt kalapoztak össze, ami bőven elegendő lesz a piaci megjelenéshez, bár az még kérdéses, hogy mekkora példányszámban, illetve pontosan mikor kerül majd sor a debütálásra. A Unihertz Atom XL névre keresztelt telefon mindenesetre tartós külsőt kapott, amely az IP68-minősítésnek is megfelel, ennek kijelzője pedig mindössze 4 hüvelykes, ami rengeteg helyet hagy az előlapon a kávának, a 8 megapixeles szelfikamerának, az ujlenyomat-olvasónak, valamint a kapacitív gomboknak.

A tartósnak szánt megoldás a MediaTek Helio P60 chipre épül, amely a teljesítmény terén nem dönt majd rekordokat, viszont ehhez 6 GB memória, egy 128 GB-os belső tároló, egy nagyobb, 4300 mAh-s akkumulátor, az USB-C, a hagyományos jack-dugó, microSD, globális LTE-elérés, valamint egy 48 megapixeles hátoldali kamera csatlakozik, vagyis a hardverrel nem lesz különösebb gondunk. A szoftveres oldalon már az Android 10 fut, ami mindenképpen üdvözlendő, itt nyilván a bloatware kapcsán sem lesz okunk a panaszra. A 4 hüvelykes kijelzővel egyébként alaposan megnövelték a méretet, hiszen korábban egy legalább ilyen érdekes, ám mindössze 2,45 hüvelykes panellel ellátott telefont mutattak be, amely az Atom néven bukkant fel, még 2018-ban.

Az új típus 259 dolláros áron indul, a megjelenést követően ez viszont 329 dollárra ugrik majd fel, várhatóan június után.

Listázás a fórumban