Elégedetlenek a felhasználók a Netscape 6-tal

Elégedetlenek a felhasználók a Netscape 6-tal

2000. december 29. 02:03, Péntek
Bár az nyilvánvalónak tűnik, hogy az Internet Explorer - Netscape böngészőháborút a Microsoft Explorere nyerte, a Netscape-nek még mindig jelentős, hűséges felhasználótábora van. Ezt a tábort kezdi most elveszíteni a Netscape, miután a 6-os verzió a felhasználók döntő többsége szerint teljesen használhatatlan. Az AOL Netscape osztálya lassan két éve készítette már a Netscape 6-ot, amikor az novemberben végre megjelent. Bár a felhasználók már alig várták az új böngésző megjelenését, miután kipróbálhatták, nagytöbbségük úgy gondolja, inkább sohase készült volna el.

A novemberi kiadás előtt számos bétaverzió napvilágot látott, amelyekből kiderült, hogy a szoftvernek erőssége a stabilitás. Akkor azonban még arra számított mindenki, hogy ezek a problémák a végső verzióban már orvosolva lesznek. Nos, nem így lett. A program végleges verziója olyan instabil, hogy egyesek szerint még alfa tesztverziónak sem lenne jó. Mások óvatosabban fogalmaznak, szerintük a program egész egyszerűen nincsen kész. Abban viszont mindenki egyetért, hogy a Netscape 6 nem érte meg a várakozást.

Az instabilitás mellett az ún. "skin"-ek, vagyis bőrök miatt éri a legtöbb vád a programot. Azt mindenki elismeri, hogy a skinek által személyre szabható felület szép lehet, de a programra barkácsolt díszes külsőnek óriási hátulütője van, a skinek alkalmazása ugyanis jókora teljesítménycsökkenést okoz az egész rendszernek. A skinek további hátránya, hogy csökkentik a felhasználói kezelőfelület hasznos részét. A hibák sokaságának azonban még nincs vége. Apró hiba, hogy a programban szinte semmi sem érhető el billentyűzetről. Jelentősebb hiányosságnak tűnhet, hogy a Netscape 6 semmilyen plugint nem támogat. Az új változatból kimaradt jónéhány, űzleti felhasználók által megkövetelt szolgáltatás is.

Robert McLellan, a Raytheon menedzsere arra panaszkodik, hogy miközben az IE automatikusan felismeri a tűzfal/proxy beállításokat, addig a Netscape 6 egyszerűen nem működik vele. Mivel a Raytheon harcászati eszközöket gyárt, a tűzfal minimális biztonsági követelmény, tehát az új Netscape szóba sem jöhet. Mások az integrált e-mail klienst szídják, melynek teljesítménye egyszerűen nevetséges. A levelezőprogram olyan lassú, hogy nem lehet használni.

Összeségében a felhasználók véleménye az, hogy a Netscape 6 nem éri meg a telepítés fáradságát, akár IE-ről, akár régebbi Netscape verzióról való frissítésről van szó. Több Netscape párti felhasználó az új verzió láttán úgy nyilatkozott, hogy elérkezett az idő, amikor el kell ismerniük, a Microsoft konkurens terméke sokkal jobb. Közülük a legtöbben azt mondták, hogy a jövőben inkább a mostmár ingyenes Opera böngészőt fogják használni. Az AOL eközben mintha észre se venné a felhasználók elégedetlenségét, továbbra is büszkén reklámozza, hogy a Netscape 6-tal rendkívülit alkotott.



Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások