Világszerte korlátozza a képminőséget a YouTube

Világszerte korlátozza a képminőséget a YouTube

2020. március 26. 21:50, Csütörtök
A videomegosztó platform Európán kívülre is kiterjesztette a napokban bevezetett intézkedést.

Egy héttel ezelőtt derült ki, hogy a YouTube 30 napra korlátozza az Európai Unió területén az elérhető felvételek képminőségét. A cég annak ellenére vezette be a szigorítást, hogy az elmúlt napokban csupán néhány kiugróan magas felhasználási értéket figyelt meg, de mégis minden felvételnél a szabvány minőséget állította be. A lépésre azután került sor, hogy egyeztetett a kérdésben Thierry Breton, az Európai Unió belső piacokért felelős biztosa, valamint Sundar Pichai, az Alphabet vezérigazgatója és Susan Wojcicki, a YouTube vezetője. Az oldalon - a korlátozás ellenére - elvileg lehetőség van a képminőség manuális beállítására.

Most döntés született arról, hogy az intézkedést az egész világra kiterjeszti az oldal. A Bloomberg írta meg, hogy a YouTube mindegyik videó esetében az évekkel ezelőtti alapbeállításnak számító 480p-t teszi alapértelmezetté. Ez azt jelenti, hogy a lejátszáskor a tartalmak automatikusan így indulnak el, de a felhasználók továbbra is dönthetnek úgy, hogy az értéket megváltoztatják.

A vállalat a szigorítástól azt reméli, hogy csökkenni fog a globális internetinfrastruktúra leterheltsége és ezáltal sávszélesség szabadul fel például a videokonferencia-beszélgetések és más fontos online szolgáltatások számára.

A Sandvine nevű hálózati elemzésekkel foglalkozó vállalkozás tanulmánya szerint tavaly a Google bonyolította a legnagyobb internetforgalmat - többek között a Netflixet is megelőzve. A Sandvine adataiból ismertté vált az is, hogy a YouTube forgalma a közelmúltban jelentős mértékben növekedett. A webes konszern jelezte, hogy szorosan együtt dolgozik a világ kormányaival és hálózatüzemeltetőivel azért, hogy minimálisra tudja csökkenteni a világhálóra nehezedő nyomást.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban