A Google köteles fizetni a francia hírek megjelení­téséért

A Google köteles fizetni a francia hírek megjelení­téséért

2020. április 14. 10:05, Kedd
A döntés összhangban áll a tavaly elfogadott európai uniós szerzői jogi reformcsomaggal.

A francia versenyhivatal (Autorité de la Concurrence) határozata értelmében a Google a jövőben a köteles fizetni a francia kiadóknak minden teljes mértékben vagy részben átvett cikk és kivonat után, ha az adott anyag megjelenik a Google Hírek oldalain vagy a keresőben. A hivatal ugyanakkor nem állapított meg általános hírárakat, azokról a társaságnak kell megállapodnia az érintett kiadókkal.

Az intézkedés részét képezi a 2019-ben tavaszán bevezetett európai uniós szerzői jogi reformnak, amelynek értelmében az online keresők nem idézhetnék szabadon a keresési találatok között és a Google Hírekben cikkrészleteket nem lehet közzétenni. A védett művelet licencelni kellene, mielőtt bármely platformra feltöltenék azokat. Amennyiben nem lesz licencfizetés, nem válik lehetségessé a feltöltés sem. Az új szabályok alól kivételt jelentenek a startupok, az olyan nonprofit oldalak, mint a Wikipédia és az olyan nyílt forráskódot használó portálok, mint a GitHub.

A Google anno úgy reagált, hogy egyszerűen törli az indexéből az érintett tartalmakat. Az Autorité de la Concurrence viszont kiemelte, hogy a Google gyakorlata egy meghatározó piaci pozícióval való visszaélést is jelenthetnek és az komoly károkat okozhat a sajtószektornak. Miután az amerikai vállalat 90 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik a francia keresőpiacon, ezért a hírügynökségek komoly bevételkiesést könyvelnének el, ha nem érkeznének kattintások a Google keresőszolgáltatásán keresztül. A szerzői jogtulajdonosok ezért sem engedhetik meg maguknak, hogy a társaság a tartalmaikat egyszerűen eltávolítsa és gyakorlatilag arra kényszerítse őket, hogy azokat ingyen bocsássák a rendelkezésére.

A francia versenyhivatal döntése értelmében a Google köteles megállapodni egy összegről az érintett kiadókkal. Amint a megállapodásokat sikerült megkötni, úgy azok 2019 októberéig visszamenőlegesen érvényesek lesznek, vagyis a társaságnak a rendszerébe azóta bekerült anyagok, fotók és videók díjait is ki kell fizetnie.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások