1Ghz-es notebook asztali chippel

1Ghz-es notebook asztali chippel

2001. január 3. 01:07, Szerda
[Register] Az Intel előreláthatólag csak márciusra készül el az 1GHz-es mobil P III-as processzorával. A Gericom azonban már most árulja 1GHz-es P III-alapú noteszgépét. Az osztrák cég új notebookjában ugyanis asztali gépekbe szánt Pentium III CPU van.

A német televízió már reklámozza az új Gericom modellt, amely 4999 német márkáért vásárolható meg. A jelenlegi hírek alapján egyértelműnek tűnik, hogy a cég egy FC-PGA Intel Pentium III csúcsmodellt épített notebookjába, s nem valami csodával állt elő. Az biztos, hogy a Gericom gép nem dicsekedhet majd hihetetlen nagy üzemidővel, viszont a modell által nyújtott számottevő teljesítménytöbblet miatt sokan kedvet kaphatnak rá.

Megoszlanak a vélemények a kérdésben, hogy fontos-e egy notebook processzorának teljesítménye. Bár a kérdésre a legtöbben nemmel válaszolnának, reális azoknak az igénye, akik úgy gondolják, nehézségek árán összespórolt nem kevés pénzükért cserébe valami teljesítményt is elvárhat az ember. Márpedig a notebookok nem tartoznak a legolcsóbb gépek közé sem itthon, sem másutt.

Talán a Transmeta Crusoe mobil processzorának a példája mutatja leginkább, hogy Intel-gyűlölet ide vagy oda, eddig nem sok felhasználó döntött a Crusoe-alapú notebookok mellett. Szinte valamennyi nagy számítógépgyártó cég figyelemreméltónak tartja a Transmeta újdonságát, a Code Morphingot, amelynek segítségével az eddigiektől merőben különböző, alacsony fogyasztású processzort tudott készíteni a cég. Nincs ezzel másképp az IBM sem, sőt a cég még saját, a Code Morphing-hoz hasonló eljárását is elkezdte fejleszteni. Ez azonban nem tartotta vissza a céget attól, hogy leállítsák a Transmeta Crusoe alapú ThinkPad fejlesztését akkor, amikor tulajdonképpen már csak a sorozatgyártás elindítása volt hátra. Az indok: elégedetlenek a processzor sebességével.

A Gericom új notebookja viszonylag kis akkumulátor-élettartama ellenére várhatóan sikeres lesz. Az 1GHz-es FC-PGA Intel Pentium III-as proceszzor meggyőző teljesíménye mellett még luxuscikknek is elmegy, hiszen kellemesen melegíti majd a felhasználó kezét.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások