Az IT-milliárdosok a mostani helyzet nagy nyertesei

Az IT-milliárdosok a mostani helyzet nagy nyertesei

2020. április 28. 10:27, Kedd
A leggazdagabb üzletemberek nem csupán a vagyonukat tartották meg, hanem komoly nyereségre is szert tettek.

Az Institute for Policy Studies (IPS) kutatóközpont a Billionaire Bonanza 2020 című jelentésében azt vizsgálta, hogy vajon miként hatott a koronavírus-járvány a leggazdagabb IT-menedzserek vagyonára és nyereségére. Az IPS munkatársai a dokumentum összeállításakor többek között a Bloomberg és a Forbes adatait elemezték, s kimutatták, hogy a szupergazdagok összesített vagyona közel 10 százalékkal nőtt. Az időszak nyertesei között volt Jeff Bezos, az Amazon alapítója; Elon Musk, a Tesla Motors létrehozója és Eric Yuan, a Zoom első embere.


Egyre nagyobbak a társadalmi különbségek az Egyesült Államokban: míg egy átlagos háztartás vagyona az elmúlt három évizedben nem sokat változott (a 2008-as pénzügyi válság után hatalmasat esett), addig a milliárdosok száma és vagyona is többszörösére nőtt

Chuck Collins, a jelentés társszerzője kijelentette, hogy gyakorlatilag két pandémiáról van szó, amelyekben nagyon egyenlőtlenek az áldozatok. Az elsőben a január 1. és április 10. közötti időszakban az Amerikai Egyesült Államok 34 milliárdosának teljes nettó vagyona több tízmillió dollárral nőtt. Nyolc milliárdos, köztük Bezos, Musk és Yuan teljes nettó vagyona ugyanakkor egymilliárd dollárral emelkedett.

A Tesla Motors részvényeinek 18,5 százaléka van Elon Musk tulajdonában, míg az Amazon részvényei 15,1 százalékának Jeff Bezos a tulajdonosa. A Tesla Motors részvényeinek árfolyama az év eleje óta több mint 73 százalékkal, míg az Amazon részvényeinek árfolyama közel 31 százalékkal emelkedett. Az IPS kutatói arra is rámutattak, hogy az elmúlt évtizedben az amerikai egyesült államokbeli milliárdosok vagyona az inflációhoz mérten több mint 80,6 százalékkal nőtt.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások