NASA: tovább csúszik a James Webb űrteleszkóp

NASA: tovább csúszik a James Webb űrteleszkóp

2020. július 23. 13:35, Csütörtök
Az ügynökség szerint azonban 2021 vége előtt sor kerül a fellövésre.

A James Webb névre keresztelt, sokak által várt űrteleszkóp meglehetősen hányatott pályafutásra tekinthet vissza, már amennyiben pályafutásnak vesszük a kifejlesztéshez és összeállításhoz vezető hosszú utat, eddig ugyanis még a fellövésig sem jutottunk el. A NASA most nem okozott túl nagy meglepetést újabb bejelentésével, miszerint további hónapokat csúszik a rajt, bár még bíznak a 2021-es céldátumban.

Legutóbb arról írtunk, hogy a rendkívül fontos és érdekes eszköz már tulajdonképpen összeállt, ez azonban még nem jelentette azt, hogy a kilövőállásig is eljut a teleszkóp, hiszen itt további tesztekre, majd pedig a rábólintásra, illetve az ezt követő szállításra van szükség. Az amerikai illetékesek a napokban tették közzé friss közleményüket, amely szerint a startra mégsem jövő márciusban, hanem az ősz folyamán, jó eséllyel októberben kerül majd sor, amit leginkább a COVID-19 elterjedésével, valamint az ennek következtében előállt globális helyzettel magyaráznak. Ez némileg felmentést is jelent számukra, hiszen ezúttal nem rajtuk múlt a dolog.

A bejelentésben igyekeznek kiemelni a James Webb forradalmi jellegét, illetve az attól várt komoly áttöréseket, amelyek elsősorban az exobolygók kutatása terén jöhetnek majd el. Ezzel egy időben megjegyzik, hogy a Northrop Grumman szakemberei töretlenül dolgoznak a teszteken, itt már a járvány megjelenése előtt is fontos eredményeket tudtak felmutatni, a leállást követően azonban nemrég újraindult a munka, így bár az eredetileg áprilisra tervezett részletes áttekintés és összegzés elmaradt, jövő októberben már valóban eljöhet a start, ez pedig egyben azt is jelenti, hogy a számukra meghatározott, 8,8 milliárd dollárra rúgó finanszírozási keretet nem haladják majd meg, vagyis nem kell további összeget lekérniük a kormányzattól (amely amúgy is el van foglalva a gazdaság stimulálásával, illetve a munkahelyek megmentésével).

Az elmúlt hetekben elektronikai teszteket hajtottak végre, ennél azonban fontosabb, hogy a jövő év elején összehajtogatják majd a teleszkópot, amely az erre kijelölt Ariane 5 típusú rakéta rakterébe kerül, felkészülve a fellövésre.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások