Több mint 50 milliárd dollárt ér a TikTok

Több mint 50 milliárd dollárt ér a TikTok

2020. július 31. 09:57, Péntek
A Reuters számolt be arról, hogy a ByteDance befektetői több mint 50 milliárd dollárra becsülték a TikTok videoalkalmazás értékét, ha egy esetleges eladásra kerülne sor. A társaság az Amerikai Egyesült Államokból érkező folyamatos nyomásgyakorlás miatt vizsgálja a különböző lehetőségeket, többek között az értékesítést is.

Az eladás lehetőségét a ByteDance néhány beruházója, köztük a Sequoia és a General Atlantic vetette fel. A cégek egyszerűen feltették a kérdést a társaságnak, hogy nem akarja-e eladni a TikTokban lévő többségi tulajdonrészét és ekkor közölték, hogy a szoftver szerintük több mint 50 milliárd dollárt ér. Az ugyanakkor egyelőre nem világos, hogy Yiming Zhang, a ByteDance alapítója és vezérigazgatója elégedett lenne-e egy ilyen ajánlattal.

A TikTok jelenleg gyorsan növekszik, mivel egyre több pénzt gyűjt be a reklámokból és a menedzsment azt reméli, hogy 6 milliárd dollár hirdetési bevételt fog elérni 2021-ben. A ByteDance az idei évre körülbelül 200 milliárd jüanos (28 milliárd dolláros) bevételi célt tűzött ki magának. A ByteDance értékét 140 milliárd dollárra becsülték az év elején.

Felmerült még egy forgatókönyv: ha a TikTok egészére vonatkozóan nem sikerül döntésre jutni, akkor a ByteDance csak az amerikai üzletág értékesítésének lehetőségét is megvizsgálja. Egyelőre nem egyértelmű, hogy a ByteDance elfogadja-e bármelyik felvetést, ezért az biztos, hogy folytatódnak a strukturális változások, amelyek célja még inkább szétválasztani a TikTok amerikai és globális üzletágát. A módosítások magukba foglalhatják egy holding kialakítását és egy független igazgatótanács létrehozását. A ByteDance korábban már leválasztotta a TikTok-ot a többi alkalmazásáról.

Eddig a ByteDance, a General Atlantic és a Sequoia sem kommentálta a kiszivárgott információkat. Amerikai szenátorok már júniusban vizsgálatot kezdeményeztek a TikTok ellen, mert az a gyanú szerint nem felelt meg a korábban vállalt kötelezettségeknek. A fiatalkorúak jobb védelmét szolgáló 2019-es beleegyezési megállapodás alapján a ByteDance munkatársainak el kellett volna távolítaniuk a 13 éven aluliak által feltöltött tartalmakat, erre azonban gyakorlatilag soha nem került sor, a szóban forgó állományok a mai napig megtalálhatók a rendszerben. Július elején pedig Mike Pompeo amerikai külügyminiszter arról beszélt, hogy az olyan kínai közösségi szoftvereket, mint a TikTok, a hiányzó adatvédelem és -biztonság miatt a tengerentúlon be kellene tiltani.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások