3D-városmodell segíthet a természeti katasztrófák esetén

3D-városmodell segíthet a természeti katasztrófák esetén

2020. október 23. 12:29, Péntek
A mesterséges intelligencia megkönnyítheti a mentési intézkedések megszervezését.

Az Eindhoveni Műszaki Egyetem kutatói egy digitális 3D-városmodellt fejlesztettek ki, amelynek neve PS-CRIMSON. Az eszköz képes megállapítani, hogy pontosan hol történt természeti katasztrófa és kiszámolja annak hatásait. A szakemberek a holland városban és Vancouverben is tesztelték a megoldást, egy földrengés lehetséges következményeit szimulálták.

A városmodell egy új képtechnológia, amely minden információt összegyűjt és megjelenít 3D-ben, ezáltal egyetlen személy is képessé válik arra, hogy akár néhány pillanat alatt áttekinthesse a bekövetkezett eseményeket. Egyúttal a platform az összes városi hivatal számára hatékony segítséget nyújt, lehetővé teszi idő és a pénz megtakarítását, valamint az erőfeszítések hatékony elosztását. Az adatok egységesen jelennek meg bemutatva, így a rendőrség, a városvezetők, a közműszolgáltatók és minden más hivatal vagy szolgáltató gyorsabban reagálhat a beérkezett információkra.

Peter H. N. de With, a fejlesztés vezetője elmondta, hogy a rendszer a rendőrségnek küldött felvételek segítségével 10 méteres pontossággal képes megállapítani, hogy hol történt az esemény. A PS-CRIMSON ehhez átkutatja az adott város képadatbázisát. A szoftvert ráadásul ellátták egy arcfelismerő résszel is, ezáltal akár egyetlen személy mozgása is visszakövethető. A szakemberek a fejlesztés során kiemelt hangsúlyt fektettek az adatvédelemre, ezért többek között minden arcfotót felismerhetetlenné tettek.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások