Megbéníthatják a PC-ágazatot a thaiföldi áradások

Megbéníthatják a PC-ágazatot a thaiföldi áradások

2011. október 24. 14:45, Hétfő
Thaiföld hetek óta küzd az árvízzel. Az emberek és az állatok mellett az országban lévő üzemeknek is komoly problémákat okoznak az egyre nagyobb áradások. Mindez kihathat a PC-ágazatra is.

A thaiföldi árvizek egyre nagyobb gondot okoznak az IT-cégeknek. Az emelkedő vízszint az elmúlt napokban számos üzem munkáját bénította meg. A kialakult helyzet különösen a merevlemez-gyártókat és azok ügyfeleit sújtja, előfordulhat, hogy hiánycikké válnak a winchesterek. A hömpölygő áradat nem csak elárasztotta a gyárakat, hanem el is vágta őket a külvilágtól, így a korábban elkészült termékek egy része sem tud eljutni a kereskedőkhöz. Jelenleg a merevlemezek 40 százaléka készül Thaiföldön, ezen a területen csupán Kína előzi meg az országot, így érthető, hogy az elemzők aggódnak. Gyakorlatilag az összes gyártónak van üzeme az ázsiai államban.


A kialakult helyzet leginkább a Western Digitalt érinti, amely merevlemezeinek 60 százalékát Thaiföldön készíti. A konszern üzemei napok óta zárva vannak. "Mivel mi mindenkinél több terméket gyártunk az elárasztott területeken, így ez a helyzet sokkal jobban kihat a tevékenységünkre, mint más gyártók forgalmára" - jelentette ki John Coyne, a Western Digital vezetője.

Daniel Mauerhofer, a Western Digital szóvivője megerősítette, hogy ebben a negyedévben a tervezett 58 millió merevlemez helyett csak 22-26 milliót tudnak majd elkészíteni. "Jelenleg is arra várunk, hogy a gyárakból visszahúzódjon a víz és újra üzembe helyezhessük a gépeket" - közölte a szóvivő.

Az összegyűlt 12 milliárd (!) köbméter víz elvezetésére Yingluck Shinawatra thaiföldi miniszterelnök kinyittatta a Bangkok körüli zsilipeket, hogy így biztosítsák a víz távozását az óceán felé. Azonban még ha a terv be is válik, akkor is legalább 40 napra lesz szükség, míg az ár levonul. A cégeknek azonban még ennél is hosszabb időre lesz szükségük ahhoz, hogy eltakarítsák a romokat és kijavítsák a károkat. Coyne szerint ez a folyamat akár több hónapot is igénybe vehet, ami több negyedév forgalmára is kihathat.


A probléma érinti a beszállítókat is, például a Nitecet, amely három thaiföldi gyárában állította le a termelést, míg a Hutchinson Technology áramkimaradások miatt volt kénytelen átmenetileg bezárni az üzemeit. Emellett az árvíz közvetve természetesen a számítógép-gyártókat is érinti, akik számára súlyosbítja a helyzetet, hogy az okostelefonok és a táblagépek térhódítása miatt amúgy is folyamatosan csökkennek a bevételeik. A Western Digital és a Seagate látja el winchesterekkel többek között a Hewlett-Packardot, a Dellt és az Acert. A gyártóknak és a felhasználóknak a következő hónapokban egyaránt merevlemezhiánnyal és növekvő árakkal kell számolniuk.

A thaiföldi áradások a winchestergyártók mellett más IT-cégeknek is gondot okoznak. A Sonynál két új kamera piacra dobását is el kellett halasztani, mivel a gyárat elárasztotta a víz, a társaság ezért Kínába és Japánba helyezte át a termelést.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások