Nem lesz olcsó játék a Starlink

Nem lesz olcsó játék a Starlink

2020. október 30. 17:10, Péntek
A béta alatt havi 99 dollárt fizetnek majd az elérésért, amely viszont fokozatosan javulni fog.

A SpaceX kapcsán többször beszámoltunk a Starlink-projekt elindulásáról, annak főbb fejleményeiről. A nyár folyamán az is kiderült, hogy hamarosan elindul a bétateszt, most pedig a havidíjról és a további költségekről jelentek meg részletek, néhány, a jövőre vonatkozó ígérettel egyetemben.

A nagy amerikai lapok írtak a napokban arról, hogy a cég kiküldte az első leveleket a bétára jelentkező felhasználóknak, akik már türelmetlenül várják a szolgáltatás első fázisának elindulását. Kiderült, hogy havi 99 dollárba kerül majd a platform, ami nem nevezhető olcsónak, különös tekintettel arra, hogy odaát egyes nagyvárosokban ennél kedvezőbb áron már gigabites internetet is kapni, viszont a fókuszban nyilván nem ezen lakosok vannak, hanem azon társaik, akik a nagyon sűrűn lakott régiókon kívül éldegélnek, olykor szinte kőkorszaki elérésre támaszkodva, amelyet nyilván szívből gyűlölnek. Nem véletlen, hogy a SpaceX maga a „Better Than Nothing Beta” néven reklámozza megoldását, ez jól jellemzi az aktuális helyzetet.

A szolgáltatás valóban jobb a semminél, a technikai részletekkel kapcsolatban gyorsan meg is jegyzik, hogy 50 és 150 Mbps közötti sebességre számíthatunk, 20 és 40 ms közötti késleltetéssel. Ez szintén nem optimális, viszont az ígéretek szerint szép fokozatosan javulni fog majd a hálózat, ahogy egyre több műholdat állítanak pályára. Jelenleg nagyjából 900 ilyen egység van szolgálatban, ezek már a számukra kijelölt pályán mozognak, viszont a teljes hálózat 12 ezernél is több darabból állna, ennek révén pedig nemcsak a lefedettség, a sebesség és a késleltetés, de a stabil és folyamatos működés terén is előrelépést várhatunk. Ez utóbbi kapcsán megjegyzik, hogy számíthatunk komolyabb kimaradásra, ami szintén az aktív műholdak alacsony száma miatt lesz így, jövő nyárig viszont szeretnék a késleltetést 16 és 19 ms közé leszorítani.

A havidíj mellett a cég csomagját is be kell majd szereznünk, ennek ára 500 dollár lesz – ezért a WiFi routert és a műholdas kapcsolathoz szükséges további komponenseket kapjuk meg.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások