Saját labort kap az amerikai űrhaderő

Saját labort kap az amerikai űrhaderő

2020. november 21. 15:58, Szombat
Ebben olyan új anyagokat és technológiákat fejlesztenek, amelyek az űrben jönnek majd jól.

Az amerikai űrhaderő létrehozásáról annak idején mi is beszámoltunk, ennek eredményeként a légierő égisze alól vonták ki az űrrel kapcsolatos tevékenységeket, egyben azt is jelezve, hogy komoly céljaik vannak a Földön kívüli terület katonai felhasználásával kapcsolatban. Most egy friss labor felépítését jelentették be, amely az új anyagok és technológiák fejlesztésére koncentrálna.

A légierő hivatalos oldalán jelent meg a közlemény, amelyből kiderül, hogy mindössze 4 millió dollárból építették fel a vadonatúj laboratóriumot, amely az új-mexikói Kirtland-légibázison kapott helyet. A Deployable Structures Laboratory (DeSel) a magyarázat szerint olyan új anyagok kifejlesztésében segít majd, amelyek nagyon hasznosak lehetnek az űrkutatásban, pontosabban az űrbe fellőtt eszközök és komponensek alkalmazásában, ahol kiemelt cél lesz a tartósság, a hosszú élettartam, valamint a stabil, megbízható működés. Itt különösen nagy figyelmet fordítanak az új éra követelményeire, hiszen az utóbbi időben a hibrid kialakítás, a nagyobb műholdak funkcionalitásának elérhetővé tétele a jóval kisebb példányokon, valamint az esetleges katonai felhasználás is előtérbe került.

Az építkezés még tavaly decemberben, nem sokkal az új koronavírus felbukkanása előtt indult el, nem sokáig tartottak tehát a munkálatok – ezzel is magyarázható a viszonylag alacsony költség. Többen máris az „új Area-51” néven említik a helyszínt, ahol az említett kutatások mellett az új eszközök kifejlesztésére irányuló erőfeszítésekre is sor kerül, nem beszélve azok részletes, hosszas teszteléséről, hiszen ezen eszközök fellövése sok kockázatot hordoz magában, tehát mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy az alapos kísérletezéssel és teszteléssel megelőzzék az esetleges későbbi problémákat. Maga az űrhaderő eközben katonai doktrínákat és rendszereket dolgoz majd ki, illetve a jövőben is segítik majd a többi haderőnemet az „itthoni” konfliktusok során.

Nem véletlen, hogy az orosz fél a Hold militarizálásával vádolta meg az amerikai riválisokat, a moszkvai illetékesek attól tartanak, hogy a Holdra való visszatérés és a hosszabb jelenlét nem pusztán polgári célokat szolgál majd.

Listázás a fórumban