Nyolc szuperszámítógép-központot hoz létre Németország

Nyolc szuperszámítógép-központot hoz létre Németország

2020. november 17. 15:55, Kedd
A centrumokat Berlinben és további hét városban alakítják ki.

A Német Közös Tudományos Konferencia (GWK) résztvevőinek számító szövetségi kormány és a tartományok megállapodtak arról, hogy a közeljövőben összesen nyolc Nemzeti Nagy teljesítményű Számítógép-központot (NHR) hoznak létre, az egyiket Berlinben. A többi centrumot Aachen, Darmstadt, Drezda, Erlangen-Nürnberg, Göttingen, Karlsruhe és Paderborn területén alakítják ki. Berlinben és Göttingenben már működik egy-egy szuperszámítógép, a Lise és az Emmy.

A projekt azért kapott komoly támogatást, mert a számítógépekre szükség van az időjárás-előrejelzések és a klímakutatások elvégzése, valamint a hatékony gyógyszerek és az új anyagok készítése miatt. A nyolc központ létrehozására összesen 62,5 millió euró áll majd rendelkezésre. A berlini centrum jövőre 4,5 millió euró támogatást kap, míg 2022 és 2030 között évente akár 7,5 millió eurót. A hosszú távú cél az, hogy az országban dolgozó szakemberek mind a nyolc szuperszámítógép-centrumhoz hozzáférhessenek és a mindig rendelkezésre álljon elegendő számítási teljesítmény.

Michael Müller berlini polgármester kiemelte, hogy az, hogy a német főváros is helyet kapott a programban, annak a bizonyítéka, hogy a metropolisz komoly szerepet tölt be az Észak-Németországban zajló csúcskutatásokban. Dr. Christof Schütte professzor, a berlini Zuse Intézet elnöke hozzátette, hogy az új központ segítségével megvalósulhat a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás területén a régóta várt áttörés, s egyúttal lenyűgöző új lehetőségek nyílnak a kutatók előtt.

Listázás a fórumban