Felrobbant a Starship prototípusa

Felrobbant a Starship prototípusa

2020. december 11. 12:23, Péntek
A teszt viszont így is sikeres volt, Musk már a Mars eléréséről beszél.

A SpaceX menetrendje meglehetősen sűrű, viszont a Falcon 9 típusú rakéták és a Dragon-kapszulák fellövése mellett egyre nagyobb hangsúly helyeződik a Starship újabb és újabb prototípusaira, pontosabban azok tesztjeire. Az elmúlt napokban ismét ez utóbbival kísérleteztek, a robbanás ellenére pedig sikerként értékelték a próbálkozást.

A legújabb teszt érdekessége az eddig nem látott magasság elérése volt, hiszen ezúttal nem pár száz méter, hanem 12,5 km volt a kitűzött cél, vagyis ilyen magasra kellett repülnie a Starshipnek. Elon Musk rövid Twitter-üzenetei szerint maga az emelkedés jól sikerült, bár itt nem közölték a pontos számokat, vagyis nem tudjuk, hogy milyen magasságba jutott el a hatalmas rakéta. Ezt követően nem sokkal megindult a visszatérés, ennek során a Falcon 9 révén jól ismert manővert hajtották végre, majd pedig jött az ereszkedés, amely azonban az utolsó szakaszban kissé túl gyorsra sikerült, emiatt a puha landolás helyett egy méretes robbanást láttunk, ahogy a rakéta a tervezettnél nagyobb lendülettel ért földet, majd pedig lángba borult.


A cégvezető kiemelte, hogy a robbanás ellenére teljes sikerként tekintenek a tesztre, annál is inkább, mert a repülés során minden, számukra fontos adatot megkaptak, ezek begyűjtésével kapcsolatban nem tapasztaltak gondokat, így a következő próbákon már további tapasztalatokra építhetnek. Musk egyenesen már azt jelentette ki, hogy a Mars van a célkeresztben, bár a rövid „Mars, jövünk!” felkiáltás még kissé korainak tűnik, hiszen hosszú évek munkájára, valamint a végleges rakéta megépítésére lesz ehhez szükség, nem beszélve magáról az útról, amely a legjobb esetben is szintén hónapokat vesz majd igénybe.

A cég kapszulái eközben újabb mérföldkövet értek el, hiszen a Nemzetközi Űrállomáson egyszerre két példány van jelen. Ezek egyike még az amerikai és japán kollégákat juttatta el a helyszínre, a másik pedig néhány nappal ezelőtt érkezett meg, további utánpótlást és egyéb eszközöket szállítva.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások