Német­ország szigorúbban lép fel a digitális cégek ellen

Német­ország szigorúbban lép fel a digitális cégek ellen

2021. január 17. 22:13, Vasárnap
Az illetékes hivatal könnyebben büntetheti majd meg a piaci versenyszabályok ellen vétő IT-óriásokat.

A német szövetségi parlament (Bundestag) megszavazta azt a tervezetet, amely a digitális társaságok ellenőrzésével kapcsolatban kibővítette a Szövetségi Versenyhivatal jogköreit és lehetőségeit. Az elfogadott dokumentum egy 2019-es európai uniós irányelvet ültetett át a gyakorlatba.

A jogszabály lehetővé teszi az Amazon, az Apple, a Facebook, a Google és a többi IT-óriás vitatható vagy versenyellenes gyakorlatai elleni eddiginél hatékonyabb fellépést. Az egyik legfontosabb tétel, hogy az adott vállalatok a platformjaikon nem részesíthetik előnyben a saját termékeiket és szolgáltatásaikat a versenytársaik ajánlataival szemben. A kartelleljárások a korábbinál gyorsabban lesznek lefolytathatók. További lényeges pont, hogy a fúziókat a jövőben csak akkor fogják vizsgálni, ha az abban résztvevő egyik fél Németországban legalább 50 millió euró éves bevétellel rendelkezik.

Andreas Mundt, a Szövetségi Versenyhivatal elnöke üdvözölte a parlament döntését és azt mondta, hogy a német törvényhozók nemzetközi összehasonlításban is úttörőkké váltak. A német kormány egyébként már tavaly szeptemberben elfogadta a tervezetet. A cél az, hogy már az esetek korai szakaszában minél szigorúbban fel lehessen lépni a piaci hatalmukkal visszaélő óriáscégekkel szemben. Ezenkívül a specifikus adathozzáférés-szabályozások elősegítik az innovációt és szabadon tartják a piacokat. Többek között megtiltható a különböző platformokat üzemeltető konszernek számára, hogy a vetélytársaik ajánlatait rosszabb színben tüntessék fel, mint a sajátjaikat.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások