Hiányoznak a szöveteket és fóliákat kezelő robotok

Hiányoznak a szöveteket és fóliákat kezelő robotok

2021. február 1. 10:58, Hétfő
A textiliparban még mindig sok kézzel végzett munkára van szükség. A Bécsi Műszaki Egyetem és az Osztrák Technológiai Intézet (AIT) olyan módszereket és technológiákat fejleszt, amelyek lehetővé teszik a robotok számára a puha, formálható anyagok kezelését.

Vannak olyan munkák, amelyek elvégzése az embereknek kisebb vagy nagyobb nehézségek árán megvalósítható, ugyanakkor a gépek számára egyelőre szinte megoldhatatlan feladatot jelent. Ezért is van az, hogy az ipar még számos területen alkalmaz embereket a puha, formálható anyagok, például a bőr, a fóliák vagy a különböző textíliák készítésekor. Azonban a kifejlesztett új megoldásoknak köszönhetően a közeljövőben e feladatok elvégzésére is alkalmasak lesznek a robotok.


Andreas Kugi professzor, a Bécsi Műszaki Egyetem Automatizálás- és Szabályozástechnikai Intézetének, valamint az AIT Vízió-, Automatizálási és Vezérlési Központjának vezetője kiemelte, hogy a cipő- és a textiliparban számos olyan anyagot alkalmaznak, amelyeket kizárólag nehézségi erővel lehet formálni. Ez a feldolgozást nagyon nehézzé teszi. Az autóiparban a kézi feldolgozás szintén fontos szerepet játszik, például a belső terekben használt bőrök és kárpitok tekintetében. Az automatizálás szempontjából a legnagyobb kihívást az jelenti, hogy különböző feladatokat kellene egyformán jól megoldani és nincs egy egyszerű alapelv, amelynek a figyelembevételével egy gép számos szituációt uralni tud.


Az emberek nagyon rugalmasak és gond nélkül képesek koordinálni a látásukat az ujjaik mozgásával, valamint különböző anyagokhoz, formákhoz és struktúrákhoz is igazodni tudnak. Hatalmas kihívás ugyanerre megtanítani egy robotot, de nem lehetetlen feladat: elsősorban kifinomult algoritmusokra van szükség. A szakemberek pont ilyen szoftvereket fejlesztenek, amelyekkel a gépeknek minden egyes munkalépés precízen megtervezhető. Nem csupán azt kell kiszámítani, hogy mely pontokon lesz kapcsolat a robot és az anyagok között, hanem azt is, hogy ezekre a kapcsolatokra milyen irányokba és mekkora erővel kerül sor. Azt is ki kell közben számolni, hogy e folyamat közben miként változhatnak meg az egyes anyagok.

A tudósok jelenleg olyan módszerek megalkotásán dolgoznak, amelyek segítségével az emberek és a gépek jobban tudnak együtt dolgozni. Előbbiek célzottan vezethetik az utóbbiakat, amelyek eközben megtanulhatják a helyes lépéseket.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások