Új lőszereket tesztelnek az amerikaiak

Új lőszereket tesztelnek az amerikaiak

2021. február 5. 22:45, Péntek
Mind a légierő, mind pedig a hadsereg nagy reményeket fűz a fejlesztésekhez.

Január közepén egyszerre két hír is megjelent a friss amerikai tesztekről, amelyeket a légierő, illetve a szárazföldi hadsereg, illetve annak partnere folytatott le. Ezen tesztek során egyrészt a pontosságot, másrészt pedig a pusztítás optimalizálását próbálták meg visszaigazolni, részleges sikerrel.

A légierő fejlesztői laborja egy F-16 típusú vadászgép bevonásával hajtotta végre saját kísérletét, amelynek rövid illusztrációja az alább beágyazott videóban megtekinthető. A Collaborative Small Diameter Bomb (CSDB) névre keresztelt lőszerrel tulajdonképpen hálózatba kötött, ennek révén pedig kollaborációra alkalmas muníciót használnak fel, amelyek a kilövést követően, a célpontok felé tartva, folyamatosan kapcsolatban állnak egymással, megosztják a különböző adatokat és mérési eredményeket, ezzel pedig jelentős mértékben növelhetik a pontosságot. Az Arany Horda nevű demonstráció azonban félsikerrel zárult, ugyanis a kilőtt eszközök a másodlagos célpontot találták el, mivel egy szoftveres malőr miatt nem minden utasítás jutott el hozzájuk. Ennek ellenére a teszt okod ad a reményekre, melyek szerint a jövőben minimalizálható lenne a bombázások során megjelenő hibaarány.


A hadsereg ezzel egy időben az M1 Abrams harckocsit javítaná fel, mégpedig szintén egy vadonatúj lőszerrel, amely a jelenleg alkalmazott típus hiányosságait küszöbölné ki. Az Advanced Multi-Purpose (AMP) ugyanis az első beszámolók alapján elsősorban épületek és járművek ellen lenne hatásosabb, mivel a kimerített uránt használó M829 típus sokszor egyszerűen átszáguld rajtuk anélkül, hogy felrobbanna. Legalább ilyen fontos szempont, hogy az elhárító fegyverekkel felszerelt gyalogság ellen már legfeljebb 2 km-es távon belül alkalmazható az utód, amely a kisebb-nagyobb csoportosulásokat ugyan nem minden esetben semmisíti meg, ám megfelelő módon zavarja meg azokat, így nem lesznek képesek a kilőtt rakéták további megfelelő vezérlésére.


Az AMP révén (3 lövéssel) az előretörő gyalogság számára alkalmas lyukakat üthetnek, ez még a dupla vastagságú, acéllal megerősített betonfalak esetében is elérhető, így nincs szükség a műszakiak bevonására, az akadály megközelítésére.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások