AMD: őszig maradhat a készlethiány

AMD: őszig maradhat a készlethiány

2021. január 28. 13:44, Csütörtök
A cég szép eredményeket mutatott fel, ám a hiány még számos hónapig velünk marad.

Az Intel és az AMD harcával, valamint az utóbbi hónapokban előállt készlethiánnyal kapcsolatban folyamatosan beszámoltunk a fejleményekről, a helyzet jelenleg sem túl rózsás, hiszen a vásárlók jó része továbbra is kénytelen várni a beszerzésekkel. Az AMD most bejelentette friss eredményeit, ezek szép számokat mutatnak, viszont a hiány nem fog enyhülni.

Az önmagában nem túl meglepő, hogy a cég jól szerepel, hiszen az asztali és noteszgépes chipek, valamint a grafikus vezérlők piacán az elmúlt években folyamatosan csipegettek a legnagyobb riválisok részesedéséből. Most azonban rekordot döntöttek, a jó szereplést ugyanis a pandémia még jobban megdobta, itt egyenesen hiány állt elő egyes komponensekből, ami minden területet érintett, hiszen az az olcsóbb és drága PC-k mellett a konzolokból sem tudtak annyit eladni, mint ami lehetséges lett volna. Az új Ryzen 5000-család a megjelenés első heteiben ráadásul kétszer gyorsabban fogyott, mint a korábbi generációk, ez pedig azt jelenti, hogy a hiány minimum az év feléig kitart majd, különösen a konzolok, valamint az olcsóbb PC-k területén, ahol a legjobban tapasztalhatók a negatív következmények és a rendkívül erős kereslet.

Az év utolsó negyedében a cég 3,24 milliárd dolláros bevételre tett szert, a nettó profit ebből 1,78 milliárd dollár volt, ami hatalmas, csaknem 1000 százalékos ugrást jelent, bár ebben órási szerepet játszott az 1,3 milliárdos adókedvezmény. Érdekes módon a raktárkészletek is növekedtek, annak ellenére, hogy minden komponensen gyorsan túladnak, ez valószínűleg az utolsó hetekben leadott nagyobb megrendelések eredménye volt. A végfelhasználóknak szánt asztali és noteszgépes chipek 50 százalékkal nagyobb bevételt hoztak, a GPU-k terén a Radeon 6000 az 549 dollárnál drágább példányok esetében az eddigi legjobb forgalmat generálta, a profi (adatközpontos és vállalati) szegmensben pedig majdnem 200 százalékkal ugrott meg a bevétel. A konzoloknál erős első félévre számítanak, ami a hagyományosan gyengébb első negyedévet is felturbózhatja.

Ami a teljes évet illeti, a bevétel 45, a profit pedig 630 százalékkal volt nagyobb, ez utóbbiban nyilván az említett adókedvezmény játszott komoly szerepet. Idén a bevétel újabb 37 százalékkal nőhet, legalábbis most erre számítanak.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások