Megújul a VLC

Megújul a VLC

2021. február 15. 22:58, Hétfő
A program alapvetően módosulhat, előtérbe kerülhet a biztonság és a tartalmak integrálása.

A VLC videolejátszó szoftver az idén lesz 20 éves és az új, 4.0-s verziója számos módosítást fog tartalmazni. A változtatások között lesz egy teljesen új felhasználói felület, továbbá a Windows on ARM támogatása, de kikerül a Windows 8.x operációs rendszereken futtatható univerzális alkalmazások támogatása. A program ugyanis a jövőben teljes mértékben a Windows 10 operációs rendszerre összpontosít majd.

Ennél sokkal fontosabbak azok a változtatások, amelyeket Jean-Baptiste Kempf, a VideoLAN vezetője jelentett be. Az utóbbiak között lesz a nagyobb biztonság, amelyet többek között egy homokozó használatával fognak elérni és ezáltal elkerülhetővé válnak a manipulált médiaadatokkal végrehajtható támadások. Ezeket a fájlokat ugyanis a VLC nem fogja lejátszani. A tervek között szerepel a korábbi böngészőkiegészítő utódjának a kifejlesztése is. Az új VLC műszaki alapja a WebAssembly és a JavaScript lesz.

A fejlesztők az eddiginél sokkal többet akarnak befektetni a tartalmakba és ezért két új projekten is dolgoznak. A Moviepedia Project az IMDb vetélytársa lehet, amelyet a Wikipédiához hasonlóan a közösség is alakíthat. Ezzel párhuzamosan egy rendszeren keresztül több internetes tartalom is a lejátszóhoz kerülhet, így a felhasználók összeállíthatják a tartalmak individuális katalógusát. Továbbá kiegészítések is elérhetők lesznek, hogy harmadik fél tartalmait is lehessen integrálni a lejátszásba.

Kempf ráadásul nyitott arra is, hogy a reklámok által finanszírozott videókat integráljanak a VLC-be, hogy így sikerüljön felépíteni a VideoLAN projekt pénzügyi támogatását.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások