Testhőt hasznosító viselhető termékek jöhetnek

Testhőt hasznosító viselhető termékek jöhetnek

2021. március 16. 11:21, Kedd
Egy korábban már felmerült elképzelés valósulhat meg a következő hónapokban.

A Mithras Technology AG nevű startup technológiája akár egy tudományos-fantasztikus filmből is származhatna. Az ötlet lényege, hogy az emberek testhőjét egy hőelektromos generátoron (TEG) keresztül arra használnák fel, hogy azzal töltsék fel a viselhető és más elektronikus eszközöket. A technológia fő elemét a hőelektromos generátor jelenti, amely hővezető fémekkel van összekötve.

A céget Franco Membrini és Moritz Thielen alapította. A két szakember olyan készülékeket akarnak megalkotni, amelyek környezetbarát módon, decentralizált energiával, a szervezet hőjével működnek. Az emberi test folyamatosan átlagosan körülbelül 100 watt hőenergiát sugároz ki, amelynek a jelentős része kárba vész a környezetben. A Mithras Technology pont ezt az "elpazarolt" energiát hasznosítaná a TEG-ek alkalmazásával. E generátorok egyrészt az emberi testtel vannak összekötve, másrészt a környezettel. Az energiatermelés a kettő közötti hőmérséklet-különbségnek köszönhetően valósul meg. A hőelektromos generátorok már egyetlen Celsius-fok hőmérséklet-különbség esetén is képesek károsanyag-kibocsátás nélküli áramot termelni, amelyet azután egy akkumulátorban lehet eltárolni.

A megálmodott megoldás egyelőre prototípusként létezik és a startup csapata két koncepciót dolgozott ki a TEG-szenzorok testen való viselésére. Az egyik lényege, hogy a hőelektromos generátor egy viselhető készülék, amely akár úgy is hordható, mint egy karóra, míg a másik, hogy integrált megoldásként alkalmazzák egy mobileszközben. Az egyetlen feltétel, hogy a TEG-et minden esetben a testen kell hordani. Lehetségessé válhatnak például olyan fitneszkarkötők, amelyek egy integrált TEG segítségével teljesen autonóm módon működnek. Membrini kiemelte, hogy mindegy, hogy valaki kávét iszik, sportol vagy alszik, a TEG-ek hasznosítani tudják a testhőjét.


A fejlesztési szakasz során a szakembereknek számos műszaki akadályt kellett leküzdeniük, hiszen a megalkotott eszközöknek nem csupán lehetőleg kompaktnak kell lenniük, hanem egyszerűen használhatóknak is, továbbá vízállóknak, hogy akkor is működjenek, ha a viselőjük izzad. A TEG-ek csak akkor alkalmazhatók például egy bioszenzorba beépítve, ha ezen feltételek mindegyikének megfelelnek.

A cél az, hogy az első termék az esztendő utolsó negyedévére megjelenjen a piacon. Ezek az első megoldások hallókészülékek, inzulinpumpák és más egészségügyi eszközök lehetnek. Membrini kiemelte, hogy a technológiájuk számos alkalmazási lehetőséget kínál. Az elsődleges készülékek ugyanakkor a testfunkciókat felügyelő bioszenzorok lehetnek, amelyeket okostapaszokba integrálhatnak. A kutató hangsúlyozta, hogy ezek lehetnek az első olyan eszközök, amelyek kizárólag testhővel működnek.

Az ötlet nem új. A Fraunhofer Intézet mérnökei Peter Spies villamosmérnök vezetésével már 2007 augusztusában testhő elektromossággá történő átalakítására alkalmas áramköröket fejlesztettek ki, majd azt követte 2009 februárjában egy miniatűr feszültségátalakító megalkotása. Az eszköz a világ első olyan feszültségátalakítója, amely akár 20 millivolt bemeneti feszültséggel is működik.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások