Nem kér a Teslákból a kínai hadsereg

Nem kér a Teslákból a kínai hadsereg

2021. március 23. 23:19, Kedd
Szerintük ugyanis a beépített kamerákkal kémkedhetnek majd utánuk.

Meglehetősen érdekes hír kering a világhálón az amerikai gyártó fejlesztéseivel kapcsolatban, amely az utóbbi időben igencsak szorosra fűzött kínai kapcsolatot, annak jövőjét kérdőjelezi meg. A kínai fegyveres erők a jelek szerint kitiltották a Tesla autóit a különböző bázisok területéről, attól tartanak ugyanis, hogy maguk az autók, azok beépített rendszerei valósítanak meg komoly kémkedést.

A Bloomberg hírügynökség számolt be néhány nappal ezelőtt a hírről, amely azonban ezt megelőzően a kínai közösségi médiában bukkant fel, az ennek hitelességét igazolni hivatott fotókkal együtt. Úgy tűnik, hogy a fegyveres erők illetékesei a közelmúltban végleg kitiltották a különböző Tesla-modelleket a katonai bázisokról, arra szólították fel ugyanis a katonákat, hogy hagyják ilyen autóikat a bázisok területén kívül, azokkal ne lépjenek be a (sokszor rejtett) központokba. A parkolást tehát minden esetben a kapun kívül kell megtenniük, ennek pedig – legalábbis a hivatalos indoklás szerint - elsősorban nemzetbiztonsági okai vannak.

A gyártó autói valóban beépített kamerákkal érkeznek, ez azonban Musk korábbi kijelentései alapján arra kellenek, hogy a jövőben megfelelő esélyekkel vegyék majd fel a versenyt az Uber és a Lyft szolgáltatásaival, ahogy egyre több tulajdonos szánja majd el magát a meglehetősen drága eszközök munkára fogására. Könnyen lehet persze, hogy a nemrég meghozott tiltó döntés az amerikai féllel való határozottabb fellépés részét képezi, jól látható, hogy a másik oldalon sem igazán hajlandóak az enyhítésre, dacára annak, hogy Biden elnök színre lépése mind a szövetségesekkel, mind pedig az ellenfelekkel az enyhébb, szorosabb kapcsolat visszaállítását ígérte – Trump távozásával tehát nem sok változás látható ezen a téren, igazolva azon korábbi állításokat, miszerint a külpolitika irányvonalát nem az elnök személye szabja meg.

A kínai védelmi minisztérium egyelőre nem kommentálta a hírt, Musk viszont egy ottani konferencián online módon közölte, hogy szigorúan veszik az adatok kezelését, hiszen a kémkedés vádja bármely országban gyorsan a teljes kitiltáshoz vezetne.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások