Jelentősen drágulni fognak az Acer és az Asus laptopjai

Jelentősen drágulni fognak az Acer és az Asus laptopjai

2021. április 2. 22:31, Péntek
A vállalatok a megnőtt kereslettel indokolták a lépést.

A United Daily News tajvani híroldal írta meg, hogy a közeljövőben jelentősen nő majd az Acer és az Asus bizonyos laptopjainak ára. Az ok az, hogy a koronavírus-járvány és az annak következtében világszerte bevezetett korlátozások miatt egyre nagyobb a kereslet általában a notebookokra és ezen belül a két gyártó készülékeire is, hiszen egyre többen dolgoznak és tanulnak otthonról. A kereslet jelentős mértékben meghaladja a kínálatot, a cégek ezért akarják a második negyedévtől a kereslethez igazítani az eladási árakat. Az Asus közölte, hogy ez lesz az első alkalom, amikor "jelentősen" fogja emelni egyes laptopjai árát.

A mostani hír megerősítette a Canalys piackutató cég korábbi anyagát, amely szerint a PC- és a laptoppiac 2020 utolsó negyedévében az előző esztendő hasonló időszakához képest 25,4 százalékkal növekedett. Miután a gyártók nem tudják ilyen mértékben növelni az eladásokat, így csak akkor tudnának profitálni a kialakult helyzetből, ha emelik a termékeik árait. Az Asus kiemelte, hogy a kereslet jelenleg 25-30 százalékkal haladja meg a kínálatot, míg az Acer azt hangsúlyozta, hogy a változtatások csak akkorák lesznek, amelyek lefedik a megnövekedett gyártási költségeket. Bár a Dell, a Hewlett-Packard és a Lenovo még nem nyilatkoztak arról, hogy terveznek-e hasonló lépést, de valószínűnek tűnik, hogy követik majd a két gyártó példáját.

Az ágazat és annak beszállítói tavaly óta megsínylik a koronavírus-járványt. Az egészségügyi kockázatokon túl a legnagyobb problémát az jelenti, hogy munkaerőhiánnyal kell szembenézniük. A tajvani notebookgyártók és beszállítók üzemei főleg Kínában találhatók és emiatt csak a teljes gyártási kapacitásuk 50-70 százalékát tudják kihasználni. Februárban a DigiTimes kiszivárogtatta, hogy drágulni fognak a laptopok, mivel az alkatrészeket készítő társaságok már emelték az áraikat, hamarosan a szerződéses gyártók is követni fogják a példájukat.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások