Új gyártósorokkal enyhítenék a hiányt

Új gyártósorokkal enyhítenék a hiányt

2021. május 7. 14:02, Péntek
A TSMC és az Intel is komoly bővítésre készül az amerikai kormány támogatásával.

A hardveres szegmensben előállt készlethiány kapcsán legutóbb arról olvashattunk, hogy az AMD a saját termékei esetében véget vetne ennek, viszont a globális helyzet ettől egyelőre nem változik. Most két másik szereplő kapcsán jelentek meg újabb hírek, ezek szerint komoly bővítésre kerül majd hamarosan sor.

A TSMC tervei kapcsán számolt be arról a Reuters, hogy az eredetileg tervezett 1 helyett Arizona állam területén akár 6 új gyártósor is felépülhet, a tajvani cég ugyanis eleve ennek figyelembe vételével vásárolt megfelelő méretű telket. A lépést maga az állam, illetve az amerikai kormány is helyesli, ők a helyi illetőségű leánycég komoly anyagi támogatásával vesznek részt a projektben, amely egyben a külföldi gyártóktól való függetlenedést is elősegítené. Azt ugyan még nem tudni, hogy az újabb 5 létesítmény milyen technológiát alkalmazna, illetve milyen kapacitással kezdené meg munkáját, viszont a 2024-ig terjedő időszakban mind a 6 helyszínen megindulhatna a sorozatgyártás, ami nagy segítséget jelentene a piacon jelenlévő vállalatoknak.

Az Intel a maga részéről szintén több területen készül a bővítésre, ők már hivatalosan is jelezték, hogy 20 milliárd dollárt költenének 2, szintén arizonai gyártósorra, emellett azonban kormányzati támogatást kérnek további helyszínek létrehozására, miközben 10 milliárdot fektetnek izraeli létesítményeikbe, az európai kontinensen pedig szintén komoly támogatást kérnek az esetleges hasonló lépések megtételéhez. A cég első embere most a 60 Minutes adásában beszélt arról, hogy az új-mexikói Rio Rancho területén is bővítik a kapacitást, ennek kapcsán 3,5 milliárd dollárt költenek majd el, ami a külsős beszámolók szerint később a 7 nanométeres chipek példányszámát is megdobhatja, további 700 munkahelyet adva a meglévő 1800-hoz.

Az építkezés esetükben az év végén indulna meg, a projekt jövőre zárulna le.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások