A merevlemeznél is megbízhatóbb az SSD

A merevlemeznél is megbízhatóbb az SSD

2021. május 11. 16:31, Kedd
Erre a következtetésre jutott egy, a területre koncentráló cég, néhány megkötéssel.

Az SSD-k piaci megjelenését követő néhány évben fontos kérdésként merült fel, hogy az új háttértárolók mennyiben nyújtanak majd tartós megoldást, az élettartam kapcsán ugyanis komoly aggodalmakat láthattunk. Azóta kiderült, hogy ezzel nincsenek különösebb gondok, egy vállalat pedig most egészen érdekes következtetésre jutott saját felmérésében, bár ezt fontos kitételekkel egészítik ki.

A területtel kapcsolatban legutóbb arról írtunk, hogy egy új kriptopénz elterjedése hajthatja fel a piaci árakat, ezt azonban nem sokkal később követte a hardverre fókuszáló újabb felmérés, amelyben a Blackblaze által összeírt eredményeket vehetjük szemügyre. Tekintettel arra, hogy a cég az online adattárolásra, azon belül is a biztonsági mentésekre fókuszál, egy komoly tapasztalattal rendelkező társulatról van szó, arról nem beszélve, hogy ők a saját adatközpontjaik esetében felmerülő problémákat gyűjthetik össze, ezek alapján készíthetnek el részletes és releváns anyagokat. Több évre visszamenőleg rögzítik ezen adatokat, így felvázolhatják, hogy mely gyártók és típusok bizonyulnak megbízhatónak, most pedig első alkalommal vonták be a felmérésbe a szintén általuk alkalmazott SSD-ket.

Az anyagban negyedéves, illetve éves összevetéseket is találunk, ezekből az rajzolódik ki, hogy az SSD-k jóval kisebb arányban hibásodnak meg, ezzel kapcsolatban viszont két fontos tényezőt is mindenképpen meg kell említenünk. Az egyik az átlag életkor, az adatközpontokban szolgáló SSD-k esetében ez ugyanis nagyjából 1 év, míg a merevlemezek kategóriájában átlag 4 évről beszélhetünk, a másik szempont pedig az a tény, miszerint az SSD-ket boot-meghajtóként használják, vagyis a tulajdonképpeni használat emiatt valószínűleg jóval enyhébb. Ami a HDD-ket illeti, ezen a területen kiemelik, hogy a Toshiba, a Seagate, valamint a WDC 16 TB-os modelljei eddig hibátlanul üzemelnek, a HGST 12 és 4 TB-os példányai pedig nagyon alacsony hibaaránnyal (0,33%) dolgoznak. A Seagate 10 és 14 TB-os típusai ezzel szemben 2 százalék feletti arányban hibásodtak meg, míg a 12 és 4 TB-os változatok esetében ez 1 százalék feletti.

A részletes táblázatokat megtaláljuk a fent hivatkozott oldalon, ebből leginkább az egyes gyártók közötti különbségeket vázolhatjuk fel.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások