A tárolókra helyezi a hangsúlyt egy új kriptopénz

A tárolókra helyezi a hangsúlyt egy új kriptopénz

2021. május 4. 09:55, Kedd
A fogyasztás kisebb probléma lesz, viszont a háttértárolókat már most felvásárolják.

A Bitcoin és társai kapcsán az utóbbi hónapokban egyre inkább a hatalmas, gyorsan növekvő energiafogyasztás, valamint az ennek kapcsán súlyosbodó globális helyzet kérdése szerepel a hírekben. Ezen kíván változtatni egy viszonylag új versenyző, amely viszont a háttértárolók piacán eredményezhet hasonló rohamot.

Amíg ugyanis számos meglévő kriptopénz esetében leginkább a grafikus kártyák tömeges felvásárlását és az általuk generált egyre nagyobb fogyasztást emelik ki a legnagyobb hátrányként, ami egyben a jelenlegi készlethiányt is tovább súlyosbítja, addig a Chia létrehozói ezen probléma orvoslását ajánlják a felhasználók figyelmébe, néhány érdekes, figyelemben tartandó kitétellel. A napokban már több külsős beszámoló is megjelent, ezekben többen arra figyelmeztetnek, hogy Kínában már megindult a háttértárolók tömeges felvásárlása, az új szereplő ugyanis a puszta teljesítmény helyett a tárolókapacitásra (és a memória méretére) épít, vagyis a bányászatra fókuszáló személyek nagyobb eséllyel tehetnek szert anyagi haszonra, amennyiben gyors ütemben bővítik háttértárolóik számát és azok méretét.

A hivatalos adatok szerint a Chia-hálózat által használt kapacitás egyetlen hónap alatt 120 PB-ról ugrott fel 1143 PB-ra (1,14 Exabyte-ra), amely több mint 63 ezer 20 TB-os tárolónak felel meg. A platform talán legnagyobb eltérése, hogy a Bitcoin és az Ethereum által használt Proof of Work koncepciót elveti, ehelyett a kriptográfiai bizonyítást az úgynevezett Proof of Space Time mentén végzik el, ennek keretében pedig a beérkező kihívásra a tárolókon lévő, az ahhoz legközelebb álló hash felkutatásával válaszolnak. A jobb megkülönböztetés érdekében ezt a folyamatot bányászat helyett farmolásnak hívják, viszont a kihangsúlyozott előnyök mellett arról sem feledkezhetünk meg, hogy a háttértárolók iránti roham tovább súlyosbíthatja a hardveres szegmensben előállt készlethiányt, amit Kínában már az SSD-árak emelkedése jelez.

Chia-farmerek ezrei igyekeznek kiépíteni olyan konfigurációkat, amelyek több tucat merevlemezzel, illetve SSD-meghajtóval bírnak, emellett a memória méretének növelésére is szükség van, ami szintén nem olcsó játék. Egyelőre kérdés, hogy mennyire terjed majd el a Chia coin, jelentős siker esetén viszont garantált a tovább erősödő roham.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások