Ilyen lehet a digitális euró

Ilyen lehet a digitális euró

2021. május 28. 14:55, Péntek
Szinte teljesen elkészült a projekthez kapcsolódó koncepció.

Christine Lagarde, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke két héttel ezelőtt azt nyilatkozta, hogy szeretné öt esztendőn belül bevezetni a digitális eurót. Az erről szóló döntés nyáron születhet meg, addig a pénzintézetek vezetőinek, a befektetési alapoknak és más pénzügyi intézményeknek lehetőségük van javaslatokat tenni és azokat kidolgozni, valamint felmérhetik a projekt várható hatásait.

A most ismertté vált koncepció alapján a digitális euró nem fogja a pénzügyi rendszer forradalmát jelenteni és az Európai Központi bank biztosítja majd a "Digitális Euró" márkanévjogot. A fizetőeszköz valószínűleg nem fog a blokklánc technológián alapulni, így a pénzügyi forgalom a meglévő rendszereken működik majd.

Minden európai uniós állampolgár a kapcsolódó digitális pénztárcájában csak egy meghatározott nagyságú összeget fog tudni tárolni. Jelenleg úgy tűnik, hogy ez az összeg 3000 euró lesz. A digitális pénztárcákat a hagyományos folyószámlákhoz kapcsolódóan kínálják majd a bankok és a pénzügyi szolgáltatók. Amennyiben valakinek 3000 eurónál több kerül a pénztárcájába, akkor a fennmaradó összeget automatikusan a folyószámlájára fogják átutalni. Az egyelőre még kérdéses, hogy miként lehet majd megakadályozni, hogy valakinek több pénzintézetnél is legyen digitális pénztárcája. Az egyik megoldást egy európai digitális igazolvány bevezetése jelentheti. A digitális euróhoz nem fognak kamatok kapcsolódni.

Az egyik lehetséges veszélyt a bankcsődök jelenthetik, hiszen akár visszaélésekre vagy még rosszabb esetben a pénzügyi rendszer elleni támadásokra is lehetőséget adhat a digitális euró. Bár minden jel arra mutat, hogy a fizetőeszköz bevezetéséről a döntés már júliusban megszülethet, de a valódi megjelenésére csak évek múlva lehet számítani.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások