BrowseUP: új elképzelések a WWW-ről

BrowseUP: új elképzelések a WWW-ről

2001. február 14. 23:02, Szerda
A BrowseUp nevű vállalkozás megjelentette annak a programnak a bétaváltozatát, mely a cég szerint megvalósítja a World Wide Web-ről eredetileg megálmodott elképzeléseket. A szoftvernek köszönhetően bárki hozzáadhatja saját linkjeit a meglátogatott weblapokhoz, melyeket természetesen a többi szörföző is használhat.

"Mindenki linkelhet képre, szövegre, bármilyen kikötőt látogasson is meg. Ez egy olyan eszköz mely megteremti az együttműködés lehetőségét az Internetezők számára." - mondta Nir Melamoud.

A program valójában egy plug-in, mely egyelőre csak a Microsoft Internet Explorer 5.0 alatt hozzáférhető. A szoftvert használva a böngészőprogram eszköztára egy új, "BrowseUp" névre hallgató gombbal egészül ki. Amikor a lelkes Internetező ellátogat egy kikötőre, és annak tartalmát szeretné kiegészíteni egy másik odavágó site anyagával, akkor mindössze néhány egérművelet segítségével megteheti ezt. Linkelhet képekre, szövegrészletekre, szavakra, de akár egy egész oldalra is hivatkozhat.

Az előugró ablak segítségével létrehozhatók az egy vagy két irányba mutató linkek, melyekhez a felhasználók kulcsszavakat is adhatnak, hogy a többiek könnyebb eligazodását elősegítsék. A programmal saját tartalmakra is hivatkozhatunk. A BrowseUp szoftveren keresztül lehetőség van saját lapjaink feltöltésére, sőt, saját URL-t is kapunk.

Ha a BrowseUp programot szintén használó szörfözők ellátogatnak egy kikötőre, és a "show links" menüpontot aktiválják, a szoftver megjeleníti azokat a linkeket, melyeket mások adtak az adott oldalhoz.

A cég részéről nyilatkozó Nir Melamoud szerint a Web atyja, Tim Berners-Lee is ilyennek szerette volna látni ezt a közeget. A Web egy olyan hely, ahol a böngésző egyben szerkesztő is, a kikötők pedig nem statikusak, hanem állandóan változók. Ami kérdéses, hogy vajon a webmesterek mit szólnak majd ahhoz, hogy a szörfözők beletúrnak munkájukba?

"Hogy mit szólnak? Az Internet nem a webmestereknek, hanem a felhasználóknak épült." - mondta Melamoud.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások