Kiszivárgott az MS IE6 beta

Kiszivárgott az MS IE6 beta

2001. január 31. 01:27, Szerda
A szoftveróriás Microsofton belül azonnali belső nyomozást indítottak azügyben, hogy milyen úton-módon szivároghatott ki a cég legújabb internetes böngésző programjának, az Internet Explorer 6-nak a még nem végleges változata, és hogy néhány "renegát" site milyen jogon tette azt bárki által könnyedén elérhetővé.

Az Explorer 6-os verziójának az említett teszt, vagy béta változata jogszerűen csak néhány bétateszter kezében lehetne, akikkel egyébként úgymond "titoktartási" szerződést íratott alá a cég, így kérdéses, hogy milyen módon kerülhetett a szoftver béta verziója olyan szoftverekkel, tesztekkel és letöltésekkel is foglalkozó site-okhoz, mint például a The-Ctrl-Alt-Del.com, vagy a FileClicks. Hivatalos Microsoft források elmondták, hogy az ügyben azonnal nyomozást indították, és hogy reményeik szerint ezt is el tudják majd érni, hogy az említett site-okról levegyék majd az IE 6 bétát.

"Még novemberben jutattuk el a bétateszterek szűk körének a most sajnos publikussá vált Internet Explorer 6 bétaverzióját. A teszterekkel kötött szerződéseink természetesen nem teszik lehetővé, hogy bárki is feltegye a szoftvert az internetre, vagy bármi módon kiszivárogtassa azt. Valaki megszegte a szerződését, és mi ennek utána fogunk nézni." - nyilatkozta a Microsoft egyik képviselője.

A IE 6 novemberi béta verziójával a Microsoft a teszterek véleményét kívánta felmérni az új web böngészőről, de emellett a Microsoft tervezi egy publikus béta verzió megjelentetését is. A kiszivárgott bétaverzióról megjelent screenshotokból és a The-Ctrl-Alt-Del.com website webmesterével készült interjúból az derül ki, hogy az új Explorer esetében a Microsoft még jobban megpróbálja a böngészőt a cég internetes szoftvereihez és website-jaihoz kötni.

Például az IE 6 bétában van egy, a legújabb Netscape-ben is megtalálhatóhoz hasonló menüsor, melyben több olyan ikont találunk, melyek Microsoft média szoftverekhez és azok beállításaira mutatnak. Ezenkívül vannak például olyan gombok is, melyek segítségével közvetlenül elérhető a WindowsMedia.com, a Microsoft Expedia, vagy elindítható a Windows Media Player. Ugyancsak újdonság, hogy amennyiben az új böngészőben az egeret egy képre visszük rá, akkor több ikon is megjelenik automatikusan, melyek segítségével a képek könnyebben manipulálhatóak lesznek.

Az egyébként csak Windows 2000 alatt működő béta verzió nagyjából három lehetséges módon kerülhetett nyilvánosságra. Egyrészt lehet, hogy az egyik bétateszter szegte meg a szerződését, másrészt lehet, hogy egy hacker lopta el a béta verziót a cég szervereiről, míg a harmadik lehetséges megoldás, hogy a Microsoft egyik belsős munkatársa a "bűnös".

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások