Csatát és időt nyert a Facebook

Csatát és időt nyert a Facebook

2021. június 29. 23:15, Kedd
A tengerentúlon a közösségi platform került ki győztesen az első jelentős jogi ütközetből.

Az Amerikai Egyesült Államok Szövetségi Kereskedelmi Bizottsága (FTC) és 48 szövetségi állam tavaly decemberben perelte be a Facebookot. A felperesek a benyújtott dokumentumokban azzal vádolták meg az óriáscéget, hogy a monopolhelyzetével akadályozza a szabad piaci versenyt. A céljuk annak elérése volt, hogy a társaság megszabaduljon a 2012-ben egymilliárd dollárért megvásárolt Instagramtól és a 2014-ben 19 milliárd dollárért megszerzett WhatsApptól.

A Facebook most komoly győzelmet könyvelhetett el, ugyanis James Boasberg amerikai szövetségi kerületi bíró elutasította az FTC beadványát és az abban foglalt kérést, hogy válassza le a közösségi vállalatról az Instagramot és a WhatsAppot. Boasberg a döntése indoklásában rámutatott, hogy a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság nem tudott elegendő bizonyítékot csatolni annak alátámasztására, hogy a Facebook jelenleg a személyi közösségi hálózati szolgáltatások területén monopolhelyzetben van.

A bíró kiemelte, hogy az FTC ugyan leírt olyan konkrét eseteket, amelyekben a Facebook minden bizonnyal megsértette a szövetségi kartelltörvény előírásait, de a jogszabálynak csak akkor szerezhető érvény, ha bebizonyosodik, hogy egy cég kihasználja a monopolhelyzetét vagy a piaci verseny szabályaival ellentétes módon járt el. Ráadásul az FTC által bemutatott összes esetre 2013-ban került sor, ezáltal Boasberg szerint úgy tűnik, hogy a Facebook az elmúlt nyolc évben semmilyen törvénysértést nem követett el.

Ezzel párhuzamosan a szövetségi kerületi bíró hangsúlyozta, hogy a versenyjogi előírások megsértése miatt a társaság bármikor kényszeríthető az Instagram és a WhatsApp eladására. A Szövetségi Kereskedelmi Bizottság számára megmaradt annak az esélye, hogy 30 napon belül módosított keresetet nyújtson be.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások