Nagy előrelépést kínál az AMD Van Gogh

Nagy előrelépést kínál az AMD Van Gogh

2021. július 14. 15:46, Szerda
Az integrált grafikus vezérlő mellett a hangzás is megújul, még az év vége előtt.

Az AMD soron következő újdonságai kapcsán némileg homályos az általunk alkotott kép, ugyanis a cég mélyen hallgat a pontos részletekről, emiatt pedig kénytelenek vagyunk többnyire külsős forrásokra, az ő értesüléseikre hivatkozni. Most a Van Gogh kapcsán bukkantak fel további információk, amelyek komoly előrelépésre utalnak.

A vállalat 12 frissítést tett elérhetővé a saját Advanced Linux Sound Architecture (ALSA) meghajtóhoz, ennek révén pedig a külsős beszámolók alapján új hangzásra, annak integrálására számíthatunk. A friss koprocesszor (ACP 5.x) jelenléte arra utal, hogy (legalábbis Linux alatt) új technológia támogatását építik be ezen APU-kba, amelyek amúgy az Intel jelenlegi, vagyis 11. generációs Tiger Lake-sorozatával veszik majd fel a küzdelmet. Ezzel kapcsolatban kiemelik, hogy számos technikai részletet továbbra sem ismerünk, viszont néhány részlet már korábban kiszivárgott, így nem kell teljesen a sötétben tapogatóznunk az érkezőben lévő család tagjaival kapcsolatban.

Az előzetes beszámolókban arról írtak a források, hogy a Van Gogh példányai a Zen 2 architektúrára épülő magokkal futnak majd be, ami nyilván nem a legfrissebb generációt jelenti, viszont az integrált grafikus vezérlők már az új RDNA 2 architektúrára épülnének, vagyis ezek teljesítménye megugorhat, ehhez pedig a DDR5- és LPDDR5-memória megfelelő támogatása, a TSMC 7 nanométeres gyártástechnológiája, valamint a fent említett audio koprocesszor csatlakozna. Ezzel az új chipek leginkább az Xbox Series X és a PlayStation 5 által alkalmazott egyedi fejlesztésre hasonlítanának, bár azt még nem tudjuk egyértelműen kijelenteni, hogy ezúttal is a játék-fanatikusok lesznek majd a középpontban.

Az AMD továbbra sem hajlandó kommentálni ezen híreket, a megjelenés viszont az év vége felé esedékes, így ettől már nem vagyunk messze.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban