23 tagállam "bojkottálta" az európai uniós szerzői jogi irányelvet

23 tagállam "bojkottálta" az európai uniós szerzői jogi irányelvet

2021. július 27. 22:27, Kedd
A tagországok "elfelejtették" átültetni a csomagot a nemzeti jogszabályokba.

2019 februárjában az európai uniós tagállamok többsége megszavazta a szerzői jogi reformmal kapcsolatos előterjesztést. Akkor a voksolás során Belgium, Málta és Szlovénia tartózkodott, illetve Finnország, Hollandia, Lengyelország, Luxemburg és Olaszország szavazott nemmel. 2019 márciusában az Európai Parlament is jóváhagyta a tervezetet, amelynek köszönhetően többek között az internetes platformok felelnek a felhasználók által feltöltött tartalmakért. A tagállamoknak két évük volt a jogszabály átvételére.

Most kiderült, hogy az európai uniós tagországok közül 23 (Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus, Csehország, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Horvátország, Írország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svédország, Szlovákia, Szlovénia) nem tett eleget a kötelezettségének és vagy nem megfelelő módon vagy nem elég gyorsan integrálta a nemzeti törvényébe az új irányelvet. Az Európai Bizottság ezért szerződésszegési eljárást indított az érintett tagállamok ellen, amelyeknek két hónap áll a rendelkezésükre, hogy válaszoljanak a testület felvetésére, különben figyelmeztetést kapnak, majd az ügy az Európai Unió Bírósága elé kerülhet.

Emellett az EU illetékesei felszólították 20 tagország (Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus, Csehország, Észtország, Finnország, Görögország, Horvátország, Írország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Olaszország, Portugália, Románia, Svédország, Szlovákia, Szlovénia) vezetőit, hogy indokolják meg, miért mulasztották el az új szerzői jogi szabályokat alkalmazni az internetes rádió- és televíziós programok esetében.

Listázás a fórumban