Korlátozza a fiatalok játékidejét Kína

Korlátozza a fiatalok játékidejét Kína

2021. szeptember 1. 11:54, Szerda
Az újabb csökkentéssel az online játékfüggőség ellen küzdenek.

Kína (és több másik ázsiai ország) esetében a fiatalok körében terjedő játékfüggőség nemcsak komoly problémát jelent, de egyben a szabályozó hatóság programjának részét is képezi, már ami a konkrét ellenlépéseket illeti. A finoman szólva kevésbé demokratikus berendezkedés lehetővé teszi a kemény intézkedéseket, most pedig újabb korlátozást jelentettek be.

A Xinhua állami hírügynökség részletes beszámolója alapján az illetékesek egy további rendelkezést fogadtak el, illetve vezetnek most be, amelynek értelmében a 18 éven aluli fiatalok számára mindössze a hétvégén, akkor is maximum 3 óra terjedelemben engedélyezik az online játékok használatát, az interneten ilyen céllal töltött időt ráadásul nem ők, a célkeresztben lévő tinik, hanem a kormányzat alakítja és jelöli ki. Azt már a napokban láthattuk, hogy a játékplatformokat európai szinten szabályoznák, kontinensünkön azonban elsősorban az online bűnözés terjedése miatt szeretnének ilyen lépést megtenni, a kínai illetékesek viszont most azt a döntést hozták meg, hogy péntek, szombat és vasárnap este 1-1 órát tölthetnek a fiatalok internetes játékokkal, minden este 8 és 9 óra között.

Ez első látásra csaknem lehetetlen feladatnak tűnik, hiszen semmilyen központi hivatal nem képes szabályozni a családok fiatalabb tagjainak életét, legalábbis nem ennyire részletesen. Emiatt nem is a szülőkre bízzák a felügyeletet és a szabályok betartatását, hanem az olyan online cégekre, mint a Tencent és a NetEase, amelyek feladatul kapták az ehhez szükséges platformok kialakítását. Ez utóbbiak csak és kizárólag valós nevünk megadásával és a kötelező regisztráció véglegesítésével vehetők igénybe, vagyis aki elmulasztja ezt, az nem fér majd hozzá a játékokhoz (legalábbis nem hivatalos úton). Azok, akik a megadott időszakban nem érnek rá játszani, azok egyszerűen lemaradnak a napi lehetőségről, így várniuk kell a következő, erre kijelölt napig.

Ahogy említettük, a cél az online játékfüggőség visszaszorítása, amely Ázsiában jóval nagyobb gondot jelent, különösen a fiatalok körében. Tekintettel arra, hogy ezt 2019-ben már a WHO is betegségként ismerte el, valóban komoly problémáról van szó – Kínában eddig a fenti hétvégi időszak mellett minden hétköznap 90 percet engedélyeztek, ez utóbbit vonják most el az érintett korosztály tagjaitól.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások