Elolvassa a WhatsApp-üzeneteket a Facebook

Elolvassa a WhatsApp-üzeneteket a Facebook

2021. szeptember 8. 23:16, Szerda
Úgy tűnik, hogy a társaság külön csoportnak fizet a bejegyzések átnézésére.

A Pro Publica nevű nonprofit oldal jelentette meg azt a hírt, hogy a korábbi ígéretek ellenére a Facebook nagyon is beleolvas a WhatsApp rendszerében továbbított üzenetekbe. A kiszivárgott információk alapján a társaság világszerte több mint ezer munkatársat bízott meg ilyen feladattal. A dolgozók annak ellenére képesek átkutatni a felhasználók elküldött magánbejegyzéseit, hogy a szolgáltatás végpontok közötti titkosítást használ.

Az alkalmazottak dolga az üzenetek elemezése és értékelése. A Facebook Austinban, Dublinban és Szingapúrban lévő munkatársai a távolból eddig ilyen módon több millió bejegyzést kutathattak át, s a szöveges anyagok mellett akár képeket és videókat is moderálhattak.

A jelenség csak azokat az üzeneteket érinti, amelyeket a használt algoritmus vagy más felhasználók jelentettek többek között csalási kísérlet, kéretlen reklámküldés, illetve lehetséges gyermekpornográfia vagy terrorista tartalmak miatt. A moderálás minden esetben nem csupán a jelentett konkrét bejegyzésre vonatkozik, hanem az azt megelőző négy anyagra is. A Facebook ugyanakkor közölte, hogy nem tud belehallgatni a személyes telefonbeszélgetésekbe és nem tudja elolvasni a magánüzeneteket.

A hír azért keltett feltűnést, mert Mark Zuckerberg, a Facebook vezetője néhány évvel ezelőtt azt állította, hogy a végpontok közötti titkosítás miatt a WhatsApp-bejegyzéseket a küldőn és a címzetten kívül senki nem tudja elolvasni, még ők sem.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások