Lassabbak a játékok a Windows 11 alatt

Lassabbak a játékok a Windows 11 alatt

2021. október 6. 09:53, Szerda
Mégpedig az új biztonsági funkciók miatt, amelyek előre telepítve érkeznek.

A Microsoft a várakozásoknak megfelelően hivatalosan is elérhetővé tette új operációs rendszerét, amely az ezt megelőző hónapokban többnyire vegyes visszhangot váltott ki. Most a játékok kapcsán merült fel, hogy romlik a teljesítmény, ezt pedig külsős mérések igazolják vissza, bár a helyzet nem katasztrofális.

Az operációs rendszerről nemrég azt tudtuk meg, hogy az nem jön az Apple M1-re, ennél azonban jóval fontosabbnak számít a játékok futási sebessége, amely egyes beszámolók szerint 10 százalék körüli mértékben romlik, mégpedig a most elrajtoló új biztonsági funkciók jelenléte, azok követelményei miatt. Egészen pontosan a VBS (Virtualization-Based Security) nevű platformról van szó, amely a hardveres virtualizációt használja fel egy biztonságosnak tekinthető hely létrehozására a memórián belül, ez pedig az OEM-gyártók által kínált új gépeken előre telepítve érkezik, ahogy azt a Microsoft erősen ajánlja számukra. A Hypervisor-Protected Code Integrity (HVCI) nevű funkció erre támaszkodik, ennek hatása még jelentősebb, bár ezt a hetedik generációs Intel Core-, valamint a Zen 2 AMD-chipektől kezdve támogatott MBEC mérsékli, ami viszont azt is jelenti, hogy az ennél régebbi processzorokon csúnyább végeredményt kapunk.

A Tom’s Hardware többek között a korábbi beszámolók miatt állt hozzá a részletes tesztek elvégzéséhez, ennek során pedig arra a következtetésre jutottak, hogy (a pontos címtől függően) valóban jelen van az érzékelhető lassulás, bár ennek mértéke csak egészen kivételes esetekben éri el a fenti említett, nagyjából 10 százalékos, vagy akár ennél is komolyabb szintet. Az ő méréseik alapján ez többnyire 5 százalék körül mozog, ami ugyan szintén zavaró lehet, viszont ezt a játékosok többsége valószínűleg könnyebben elviseli. A Ryzen-chipeknél némileg kisebb a hatás, itt azonban az egyik játéknál 10 százalékra ugrott a különbség, ami figyelmeztető jelnek számít.

Mindenképpen jó hír az aggódók számára, hogy a tiszta telepítéseknél és a Windows 10 frissítésénél alapértelmezett módon kikapcsolva érkeznek a fenti biztonsági funkciók, ez tehát inkább azokat érinti, akik új gépet szereznek be, már a friss szoftverrel.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások