Fontos jármű­funkciókhoz szeretne hozzáférést az Apple

Fontos jármű­funkciókhoz szeretne hozzáférést az Apple

2021. november 3. 06:25, Szerda
A vállalat által hét évvel ezelőtt bevezetett CarPlay komoly újításon eshet át a közeljövőben.

A Bloomberg szellőztette meg azokat az információkat, amelyek szerint a szoftver a jövőben hozzáférhetne számos autófunkcióhoz. A gyártók számára az Apple tervei egyszerre jelenthetnek áldást és átkot. A CarPlay jelenleg mindenekelőtt egy multimédiás, navigációs és üzenetküldő megoldás, amelynek a segítségével az iPhone készülékek beköthetők az adott gyártó gépkocsijának a fedélzeti rendszerébe azért, hogy az integrált kijelzőn egy iOS-szerű kezelőfelület és számos okostelefonos alkalmazás jelenhessen meg.

Az óriáscég IronHeart projektnév alatt a CarPlay eddiginél jóval mélyebb integrációján dolgozik azért, hogy a különböző járművek egyre több funkciójához férhessen hozzá. A CarPlay így a jövőben elérhetné a fedélzeti klímaberendezés, az ülések és a hangrendszer beállítási lehetőségeit, s ezáltal több szenzorhoz (külső és belső hőmérő, fordulatszámmérő, tachográf, üzemanyagszint-jelző) is hozzáférést kapna.

Egyelőre kérdéses, hogy a gyártók mit szólnak a fejlesztéshez, ugyanis az együttműködéssel korszerűnek és nyitottnak állítják be magukat, hiszen lehetővé teszik, hogy a felhasználók másodpercek alatt bevihessék az autóikba az ökorendszerüket, viszont gyakorlatilag egy külső félnek adják át a fedélzeti rendszerek irányítását.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások