Az európai fiatalok felét érte digitális erőszak

Az európai fiatalok felét érte digitális erőszak

2021. november 5. 11:37, Péntek
Megdöbbentő eredménnyel zárult egy európai uniós felmérés.

A SPIEGEL birtokába került
Minél fiatalabb valaki, annál gyakrabban találkozik az online gyűlölet valamilyen formájával. A 18 és 35 év közötti személyeknél minden második szembesült a digitális erőszakkal. A szakemberek megállapították, hogy a 18 és 35 év közötti férfiak 92, míg a nők 90 százaléka volt többször tanúja a zaklatásoknak és más digitális erőszakos megnyilvánulásoknak. Mindez azt jelenti, hogy a fiatal generáció számára a digitális erőszak nem csupán valóság, hanem a szomorú normalitás, az a kivétel, ha nem találkoznak ilyennel.

A 36 és 64 év közötti személyek kereken egynegyedét érintette a digitális erőszak, míg ez az arány a 65 és 80 év közöttieknél 10 százalék volt. A férfiakat általában némileg kevesebbszer érintette a probléma, mint a nőket.< A megkérdezettek jelentős része bírálta a Facebook, a TikTok, a Twitter, a YouTube és más közösségi médiaplatformok intézkedéseit. Tíz válaszolóból nyolc nyilatkozta azt, hogy ezek a vállalatok nem tesznek eleget azért, hogy megvédjék a felhasználókat a digitális erőszakkal szemben.

Anna-Lena von Hodenberg, a Hate Aid ügyvezetője kijelentette, hogy az európai uniós politikusoknak végre cselekedniük kell a kérdésben és a Digital Services Act (DSA) keretében világos szabályokat kell alkotniuk a közösségi platformok számára, valamint rögzíteni kell a felhasználók alapvető jogait.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások