Előreje­lezhető a fiatalok öngyilkossági hajlama

Előreje­lezhető a fiatalok öngyilkossági hajlama

2021. december 19. 15:10, Vasárnap
A kockázati tényezőket időben fel lehet ismerni.

A Brigman Young University kutatói által kifejlesztett új algoritmus 91 százalékos pontossággal tudja megállapítani, hogy egy tinédzsernél kialakulhat-e öngyilkossági hajlam vagy sem. Az egyetem munkatársai az öngyilkossággal összefüggő kockázati tényezőket elemezték, összesen 179 384 diák adatait vizsgálták meg a 2011 és 2017 közötti időszakból. A folyamatban több algoritmust is teszteltek és ekkor találtak rá egy gépi tanulási modellre, amely képes volt precízen előrejelezni, hogy melyik személynél alakulhat ki öngyilkossági hajlam.

Michael Barnes, a tudósok egyike rámutatott, hogy az öngyilkosság a második leggyakoribb halálok az Amerikai Egyesült Államokban élő fiataloknál. A szakember közölte, hogy éppen ezért fontos, hogy jobban megértsék a kockázati tényezőket és az okokat. Az algoritmus képes elkészíteni kockázati profilokat, amelyek kiváló kiindulási alapot jelentenek.

A legnagyobb kockázati tényezőt a (kiber)zaklatások és a családi problémák jelentik, például a sértegetések, viták és a családtagokkal zajló folyamatos konfliktusok. Emellett a veszteségekkel összefüggő tapasztalatok, a teljesítményproblémák és a depresszió tartoznak a kiváltó okok közé.

A kutatók azt is megállapították, hogy a lányok 7 százalékkal nagyobb eséllyel hajlamosak az öngyilkosságra, mint a fiúk. Különösen a megfelelő apafigura nélkül felnövő tinédzserek vannak veszélyben, az ő esetükben ugyanis a kockázati valószínűség 72,6 százalékkal nagyobb, mint a megfelelő apafigura mellett felnövekvő társaiknál. A tudósok szerint fontos az iskolákban zajló felderítési és megelőzési munka, valamint a családoknak szóló segítségnyújtás erősítése.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások