Kártérítést fizet az üzleteiben dolgozóknak az Apple

Kártérítést fizet az üzleteiben dolgozóknak az Apple

2021. november 16. 09:23, Kedd
A kaliforniai konszern azért kényszerül erre, mert éveken át munkaidőn kívül átvizsgálta az érintett alkalmazottak táskáit.

Az Apple márkaboltjaiban foglalkoztatottak gyűjtővádas keresetet nyújtottak be a munkaadójuk ellen, amelyben azt kifogásolták, hogy több esztendőn kellett eltűrniük, hogy a munkaidejük lejárta után, az üzletekből való távozáskor átvizsgálják a táskáikat. Februárban a bíróság úgy döntött, hogy az ellenőrzések elfogadhatatlanok voltak, most pedig döntés született az ügyben.

A gyűjtővádas keresetben képviselt 14 683 munkatárs mindegyike 1286 dollár kártérítést kap, így az Apple által kifizetendő teljes összeg 29,9 millió dollár. Az ítélet minden olyan Apple Store-dolgozóra vonatkozik, aki 2009 óta valamelyik kaliforniai márkaboltban tevékenykedett.

Az Apple azzal érvelt, hogy 2015 decembere óta nem alkalmazta a vitatott gyakorlatot, amely az érintettek szerint volt, hogy közel 45 percig, de általában 5 percig tartott. Ez azt jelenti, hogy a napi 5 perces átvizsgálás esetében is egy év alatt három teljes munkanapnyi idő esett ki az emberek életéből. Az, akinek nem nézték át a táskáját, nem hagyhatta el a munkahelyét.

A bíróság az Apple érvelését ironikusnak és ellentmondásosnak minősítette, s úgy vélte, hogy az intézkedés célja egyértelműen a lopások visszaszorítása volt. A vizsgálatot azonban a munkaidőben kellett volna elvégezni, vagy, ha már nem így történt, akkor a kiesett idő munkaidőnek minősül, amely után bért kell fizetni.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások