Feketedobozt kap a Föld

Feketedobozt kap a Föld

2021. december 7. 14:41, Kedd
Az adattároló akkor jöhet jól, ha az emberiség elveszíti a klímaváltozás elleni harcot.

Az ABC News írta meg, hogy az Earth Black Box nevű projekt keretében Tasmániában, egy gránit fennsíkon helyeztek el egy acélból készített feketedobozt, amely az örökkévalóság számára megőrizheti az emberiség klímaváltozás elleni küzdelmének és elbukásának a történetét. Az adattároló energetikai szempontból teljesen önellátó, csatlakozik a világhálóhoz és önállóan gyűjt adatokat a klímaváltozás elleni harc elbukásával kapcsolatban.

A különleges feketedoboz létrehozásának és használatának az ötlete a Clemenger BBDO nevű marketingkommunikációs cégtől és a Tasmániai Egyetem kutatóitól származik. A megalkotott berendezés 10 méter hosszú, 4 méter széles és 3 méter magas, s 7,5 centiméter vastag acélból készült. Az elhelyezett merevlemezek a felszín és a víz hőmérsékletét, az óceánok elsavasodásának mértékét, a légkör szén-dioxid-tartalmát, a fajok kihalását, a földhasználat változását, a lakosság számát, a katonai kiadásokat és az energiafelhasználást tárolják. A rendszer megőrzi a témával kapcsolatos híreket, cikkeket, közösségi média-bejegyzéseket vagy a klímakonferenciák határozatait. Az adatgyűjtés már elkezdődött.


A szakemberek a folyamat során figyelnek arra, hogy egy szimbolikus, lehetőleg univerzálisan olvasható formátumot alkalmazzanak. Az energiaellátásról a tetőn elhelyezett fotovoltaikus napelemek gondoskodnak. A tudósok úgy számoltak, hogy a biztosított tárolókapacitás a következő 30-50 esztendőre elegendő lesz. Ezen időszak alatt olyan megoldásokon akarnak dolgozni, amelyek hosszú távú adatmegőrzést tesznek lehetővé. Többek között felmerült az az elképzelés is, hogy acéllemezeket használjanak.

A berendezés körülbelül 4 órányira van a legközelebbi emberi településtől. A CNET tudósítása alapján ennek az az oka elsősorban, hogy megelőzzék a vandalizmus veszélyét.

Listázás a fórumban