A metaverzum ötletét bírálta az Evernote alapítója

A metaverzum ötletét bírálta az Evernote alapítója

2022. január 16. 19:28, Vasárnap
Phil Libin finoman szólva sem tartja életképesnek az elképzelést.

Mark Zuckerberg, a Facebook alapító elnök-vezérigazgatója tavaly október végén jelentette be, hogy Meta lesz a Facebook, az Instagram és a WhatsApp közösségi oldalakat működtető cég új neve. A menedzser remélte, hogy hamarosan egy "metaverzumot" működtető vállalatként tekintenek majd rájuk. Az úgynevezett metaverzumban Zuckerberg szerint találkozik a fizikai és a digitális világ és "magával ragadó virtuális online élményt" nyújt majd a felhasználóknak.

Phil Libin, az Evernote alapítója és az Mmhmm nevű videokonferencia-szolgáltató vezérigazgatója meglehetősen éles kritikát fogalmazott meg az ambíciózus elképzeléssel kapcsolatban. Az üzletember egy podcastban kiemelte, hogy a metaverzummal kapcsolatos gondolatok őt az egykori Szovjetunióban töltött gyermekkorára emlékeztetik. Mint hangsúlyozta, az első osztályt a Szovjetunióban járta ki és rengeteg propagandának volt kitéve. Kisgyerekként mindig azt mondták neki, hogy a kommunizmus még nem létezik. Azt még nem építették fel, hanem most építik és az, ami van, még nem kommunizmus. Amennyiben körülnéz maga körül, akkor ez a szörnyű, szörnyű hely nem a kommunizmus. De, ha elkészül, akkor nagyszerű lesz.

Libin hozzátette, hogy a rossz ötleteket még azelőtt ki lehet szagolni, hogy teljesen megvalósítanák azokat. Éppen ezért nem akarja majd azt hallani, hogy a metaverzum még nem létezik és hogy minden, ami van, az nem a metaverzum, mert az, csak a jövőben fog eljönni.

Az Evernote alapítója mindezt azzal egészítette ki, hogy szerinte a metaverzumról való beszéd valójában egy "fedő", amellyel a nem kreatív emberek és vállalatok szeretik elrejteni az ötlethiányukat. A fő probléma azonban műszaki jellegű: a virtuális valóság az a dolog, amely garantálja, hogy semmit sem lehet majd megvalósítani az elhangzottakból, mert senki sem akar időt tölteni egy műszaki dologgal, amelyet az arcára kell felhelyezni.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások