Be kellene tiltani az Európai Unióban a kriptovaluta-bányászatot?

Be kellene tiltani az Európai Unióban a kriptovaluta-bányászatot?

2022. január 24. 18:16, Hétfő
Ezt javasolta a kontinens egyik vezető szakembere.

Erik Thedeen, az Európai Értékpapír-piaci Hatóság (ESMA) alelnöke, aki egyben a Svéd Pénzügyi Felügyelet (Finansinspektionen - FI) vezetője, a Financial Timesnak adott interjújában azt javasolta az illetékes pénzügyi hatóságoknak, hogy az Európai Unióban be kellene tiltani a kriptovaluták bányászatát. A szakember azzal érvelt, hogy a jelenlegi úgynevezett Proof-of-Work-Mining (PoW) gyakorlat megakadályozhatja a megfogalmazott európai uniós klímavédelmi célok elérését. Tavaly novemberben az FI ugyanezt az érvet hozta fel Svédországban.

A PoW a szükséges számítási teljesítmény miatt rendkívül energiaintenzív, ezért ahelyett inkább az energiahatékonyabb Proof-of-Stake (PoS) gyakorlatot kellene engedélyezni, amelynél a szükséges számítási teljesítmény egy részére nincsen szükség, így a módszer kevésbé energiaintenzív. A PoW gyakorlat jelenleg a teljes termelés 35,4 százalékát teszi ki, Kazahsztánban a 18,1 százalékát, míg Oroszországban a 11,23 százalékát. Ez derült ki a Cambridge Center for Alternative Finance adataiból. Az Európai Unió ezen a területen nem tölt be jelentős szerepet.

A kontinens vezetői attól tartanak, hogy miután tavaly szeptemberben a Kínai Nemzeti Bank (PBC) bejelentette, hogy mostantól minden kriptovaluta-tranzakció illegálisnak minősül és tilosak a virtuális fizetőeszközökkel kapcsolatos üzleti tevékenységek, így az érintett cégek Európába helyezik át a tevékenységüket. A jelenségből eddig inkább az Amerikai Egyesült Államok profitál.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások