Nagyon kellene egy európai földrengés-előrejelző rendszer

Nagyon kellene egy európai földrengés-előrejelző rendszer

2022. február 11. 15:41, Péntek
Akár tíz másodperc is rengeteget jelenthet.

Jelenleg a technika ott tart, hogy egy figyelmeztető rendszer néhány értékes másodpercet ad az embereknek, hogy tompíthassák a földrengések káros hatásait és automatizált akciókat hajthassanak végre. Többek között a következő emeleteken megállíthatók a felvonók vagy lelassíthatók a nagy sebességű vonatok, kinyithatók az ajtók és elkerülhetők a balesetek. A közlekedési lámpák pirosra kapcsolhatók át, hogy az autók megálljanak, vagy éppen figyelmeztethetők, hogy ne hajtsanak be az alagutakba és a hidakra. A gázvezetékek szintén lekapcsolhatók, hogy megakadályozzák a tűzeseteket.

Egy földrengés-előrejelző rendszer szenzorhálózatokból és matematikai modellekből áll azért, hogy az eseményeket valós időben lehessen felismerni és az érintett területek figyelmét fel lehessen hívni a veszélyre, még azok bekövetkezése előtt. A University College of London és a European Centre for Training and Research in Earthquake Engineering (EUCENTRE) kutatói szerint különösen Olaszország, Görögország és Törökország rendkívül veszélyeztetett területein lenne érdemes kiépíteni, mert itt lehetne megmenthető a legtöbb ember. Az érintett személyek körülbelül tíz másodperccel a katasztrófa bekövetkezése előtt figyelmeztethetők.

A szakemberek 2377 meglévő szeizmikus mérőállomás adatait és azok pozícióját, illetve az egyes rengések között eltelt időket elemezték ki. Ennek alapján kiszámították, hogy melyik helyen mennyi időre van szükség a figyelmeztetésre, milyen nagy károk várhatók és a földrengés hány embert érinthet. Ezek az információk, valamint a figyelmeztetés pontosságára vonatkozó becslés egy új mutatót eredményezett a földrengés-előrejelzés potenciális előnyeivel kapcsolatban Európában.

Gemma Cremen, a UCL környezetvédelmi szakértője elmondta, hogy olasz és görög szenzorállomásokat kell kiépíteni azért, hogy a fontos adatokat hatékonyan és gyorsan lehessen továbbítani, azok segítségével pedig előre lehessen jelezni a földrengés erejét, epicentrumát és bizonyos területekre gyakorolt hatásait. Elisa Zuccolo, a EUCENTRE munkatársa rámutatott, hogy egy földrengés-előrejelző rendszer legfontosabb alkotóelemeit a szenzorok sűrű hálózata és a gyors és robusztus infrastruktúra jelentik. A technológiai fejlődésnek köszönhetően napjainkban már lehetséges, hogy sok olcsó szeizmikus szenzort telepítsenek és a meglévő eszközöket olcsón korszerűsítsék.

A tudósok a Nature hasábjain publikálták a tapasztalataikat.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások