Összeállt elődeink legteljesebb családfája

Összeállt elődeink legteljesebb családfája

2022. március 4. 18:00, Péntek
Hosszúra nyúlt munka eredményét vehetjük szemügyre, ez azonban tovább bővíthető.

Emberi elődeink kapcsán folyamatosan beszámolunk a különböző kutatások eredményeiről, a fontosabb fejleményekről. Legutóbb arról írtunk, hogy egy jól ismert helyszínen neandervölgyi eszközökre bukkantak, most azonban egy családfát vehetünk szemügyre, amely elődeinket sorolja fel, ez pedig a későbbiekben akár a teljes földi élet történetének részletes illusztrálásává alakulhat át.

Az Oxfordi Egyetem keretein belül működő Big Data Institute (BDI) tette közzé a napokban a hivatalos bejelentést, amelyet rövidebb videó kísért – ez utóbbi alább beágyazva megtekinthető. Az általuk összeállított részletes családfában 215 eltérő populáció összesen mintegy 3600 szekvenciáját kombinálták és kategorizálták, maga a fa azonban 231 millió felmenő ágat tartalmaz, ami mindenképpen lenyűgöző. Ennek gyökereit a régmúltból előásott 8 ősi, részleteiben ismert ember szekvencia alkotja, ezeket azonban több ezer kisebb részlet révén helyezik el az idővonalon, többek között 3 eltérő neandervölgyi és egy gyenyiszovai genommal az adatbázisban. A csoport vezetője elmondta, hogy tulajdonképpen genomokat rekonstruálnak és ezekből állítják össze az evolúciós ágakat.


Ezen ágakból azt vázolhatjuk fel, hogy elődeink mikor és hol éldegéltek, a számítógépek bevonásával pedig az egyes ágak közötti korrelációkat gyűjtik össze, hogy a hatalmas mennyiségű információt könnyebben emészthető módon ábrázolják és tanulmányozzák. Ezzel egyrészt helyet takarítunk meg, hiszen a megjelenítés kisebb felületen megvalósítható, másrészt pedig a kutatók által bevetett algoritmusok is könnyebben kutakodhatnak az érdekesebb statisztikák megtalálása érdekében. Külön előny, hogy viszonylag kevés feltételezésre van szükség, illetve egyszerre vizsgálhatók a modern és ősi DNS-minták. Ezzel a különböző populációk vándorlása is jól felvázolható, miközben a meglévő fa a későbbiekben komoly mértékben kibővíthető lesz.

Felmerült többek között a további organizmusok bevonása is, az orangutánoktól egészen a baktériumokig, amivel tulajdonképpen a teljes földi élet felvázolható lenne, ez viszont nyilván a jövő zenéje.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások