Emulációs videókat tüntet el a Nintendo

Emulációs videókat tüntet el a Nintendo

2022. március 4. 17:49, Péntek
A japán gyártó ideges a Steam Deck emulációs opciói miatt, most YouTube-videókat szedetnek le.

A Nintendo hagyományosan konzervatív álláspontot foglal el az emuláció, illetve saját szellemi tulajdonának védelme kapcsán, ebből a filozófiából pedig nem engednek. A cég háza táján legutóbb arról számoltunk be, hogy áloldalra figyelmeztettek, korábban azonban komoly börtönbüntetéssel fenyegették a hackereket. Most a Steam Deck megjelenése okozott némi zavart az Erőben.

Külsős beszámolókból tudhattuk meg a napokban, hogy a Nintendo szép csendben több YouTube-videót eltávolíttatott, mivel azokban a frissen piacra dobott Deck emulációs opcióit illusztrálták az alkotók. A Valve megoldása ugyan egy némileg kisebb konzolra hasonlít, viszont eközben PC-s játékokat futtat, ez pedig a különböző emulációs szoftverek alkalmazását is lehetővé teszi, aminek köszönhetően ebben a kategóriában gyorsan felbukkant a Nintendo Switch-ra írt játékok futtatását engedélyező megoldás is, ami azonnal kiváltotta a japán vállalat haragját.

Tekintettel arra, hogy a Switch a cég eddigi legsikeresebb konzolja, némileg érthető az aggodalom, az emulációval ugyanis a konzol megvásárlása nélkül lehetővé válik az arra írt játékok futtatása, csökkentve az ezen üzletágból befolyó bevételt. Mivel a videók készítői azt demonstrálták, hogy miként tudjuk felrakni az új kütyüre az ehhez szükséges emulációs szoftvereket, a trend gyorsan tovább erősödhet, amit a Nintendo mindenképpen szeretne megelőzni. Több népszerű csatornáról, így például a The Phawx katalógusából is eltűnt az erre vonatkozó felvétel, az erőfeszítés pedig nyilván folytatódni fog, hiszen a Steam Deck csak most kezd elterjedni a piacon.

A szóban forgó csatornán közzétett videóban a Super Mario Odyssey és a Super Mario 3D World futását illusztrálták, mégpedig a teljesítményt mutató számokkal együtt, nyilván ez váltotta ki a gyors ellenlépést. A további videókban azonban még mindig szemügyre vehetjük az Xbox- és a PS3-emulációt lehetővé tévő mutatványt, a rivális gyártók tehát egyelőre még nem szánták el magukat hasonló akcióra.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások