Internetezésre is jó a Game Boy

Internetezésre is jó a Game Boy

2021. december 21. 17:37, Kedd
Egy hacker módosításainak köszönhetően, aki pusztán kedvtelésből alakította át régi kütyüjét.

Nemrég arról olvashattunk, hogy Game Boy-játékokkal bővül ki a Nintendo Switch, ennek köszönhetően a régi alkotásokat a jelenleg is széles körben használt hardveren is futtathatjuk majd. Mások időközben Bitcoin-bányászásra alkalmas eszközzé alakították át az elavult fejlesztést, most pedig egy hacker WiFi-eléréssel egészítette ki saját példányát.

A részletes blogbejegyzésben azt fejti ki az illető, hogy a nemrég megtalált régi Game Boy tulajdonképpen egy szokásos 32 KB-os kártyával bővült ki, ez a cartridge azonban némileg meglepő komponensekből áll össze. Megtudjuk, hogy a világháló megfelelő elérése érdekében a Zilog Z80 processzorhoz használt gépi kód, az ESP8266 típusú mikrokontroller, valamint az ez utóbbi által alkalmazott, szintén módosított szoftver található meg az érdekes példányon, így lehetővé válik az online elérés, valamint a weboldalak megfelelő átalakítása annak érdekében, hogy azok olvasható módon jelenjenek meg a koros kijelzőn. Tekintettel arra, hogy a mikrokontroller (a maga 160 MHz-es órajelével) hatalmas segítséget nyújt az adatok feldolgozásában, a későbbiekben akár saját Twitter-kliens is felbukkanhat a minikonzolon, de a Reddit böngészésére alkalmas app összetákolása sincs kizárva.


A fentiek természetesen pusztán a hacker kedvteléséből valósultak meg, a projektnek nincs egyéb konkrét célja. Mindenképpen fontos megjegyezni, hogy egyelőre leginkább a különböző Wikipédia-bejegyzések elérése, azok tanulmányozása megoldható ezzel a módosítással, ebben leginkább az a meglepő, hogy az eljárás egyáltalán működik, bár az is felmerül, hogy a közeljövőben további érdekességgel lesz megspékelhető a speciális Game Boy. Megjegyzendő, hogy a fejlesztéshez használt kit, a GBDK, a Sega Game Gear hardverével is kompatibilis, ez utóbbi szintén a Z80 variánsának tekinthető, így egy napon akár a színes jpg-képek megjelenítése is lehetővé válhat.

A további részleteket a beágyazott videóban, valamint az említett bejegyzésben találjuk meg, azt nem tudni, hogy a hacker mikor (és mennyiben) tervezi a további lépések végrehajtását.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások